"Võimalik osaleda kaalulangetuse rahvusvahelisel konkursil, mis kestab kolm kuud. Fikseeritakse alg- ja lõppseis. Peaauhind 3000 eurot. Pluss saledus ja tundmatuseni paranenud tervis tänu terviklikule lähenemisele."

Nii kirjutab Tervisetarga Facebooki leht. Postituses on ka info dieedi kohta, mida võistlusel rakendatakse. See põhineb süsivesikuvaesel toitumisel koos ajutise üleminekuga rasvpõhisele dieedile.

Muuhulgas lubab Tervisetark, et organism vabastatakse sinna kuhjunud toksiinidest, ja parasiitidest, kes tarbivad meie kehas toitaineid ja eritavad sinna väljaheiteid. Lisaks peab tarbima "bioomastavat" vett.

Väidetavalt saab vastava toitumisega alla võtta kolme kuuga 10-20 kilo. Eelmise võistluse võitja kaotas 42 kilo.

Tervise Arengu Instituudi projektijuhi Kristin Salupuu sõnul on selline üleskutse aga üks paljudest, kust esitatud väidetest on raske leida üht ainustki, millega nõustuda.

"Tõepoolest, madala süsivesikute sisaldusega dieetide korral hakkab organism süsivesikute vajaduse rahuldamiseks tootma rasvadest ketokehasid, kuid selliste dieetide kõrvalmõjud on näiteks väsimus, kõhukinnisus või -lahtisus ja peavalud, mille tõttu jäetakse ka kaalulangetus tavaliselt soiku", selgitab Salupuu.

Kõik dieedid, mis lubavad organismi puhastamist, on Salupuu väitel puhas äri. "Mürkainete ja jääkide kehast välja viimiseks on inimestel maks, neerud, nahk ja kopsud," ütles ta. "Sooleparasiitide ennetamiseks tasuks suuremat tähelepanu pöörata hügieeninõuetele, seda nii toiduvalmistamisel kui ka isikliku hügieeni puhul." Nakatumise korral tuleks aga abi saamiseks pöörduda arsti poole.

Salupuu sõnul võivad äärmuslike dieetide kasutamisega kaasneda püsivad tervisekahjustused ning kindlasti ei tohiks neid ilma meditsiinilise järelvalveta harrastada. "Kui miski tundub liiga hea, et olla tõsi, siis tavaliselt nii ongi", räägib Salupuu.

"Kaalulangetuseks ja selle hilisemaks säilitamiseks on märksa mõistlikum muuta elustiili tervikuna, sest lühiajaliste radikaalsete muudatustega pikaajalist kasulikku mõju ei kaasne," lisab ta.