Vananenud teave – uus teave

Küllap on igal perenaisel nõudepesumasina kohta midagi öelda. Kõigil neil on oma reeglid ja nipid ning teavad, kuidas seda kõige paremini kasutada. Kogemusteta kasutajal tuleb enamasti teavet ammutada interneti avarustest, kus see tihtipeale tõele ei vasta. Tehnoloogiad on sedavõrd arenenud, et esimeste nõudepesumasinate põhjal tekkinud veendumustest paljud enam tõele ei vasta.

Levinumad veendumused:

  • käsitsi pestud nõud on puhtamad;
  • masinpesu ei ole efektiivne, sest enne masinasse panemist tuleb nõusid kraani all loputada;
  • nõudepesumasinas veiniklaasid pragunevad või muutuvad valgeviiruliseks;
  • käsitsi pestes kulub vähem vett;
  • tuleb varuda suurem nõude tagavara, et neid jätkuks nõudepesumasina täitmiskes.

Tänapäeval on need seisukohad kadunud, sest praeguse põlvkonna nõudepesumasinad on palju arenenumad. Masinad säästavad vett ja elektrit, hävitavad baktereid, teevad klaasnõud kirkaks ning nõud saavad imekiiresti kuivaks. Igale pesuetapile luuakse koguni eraldi tehnoloogiaid. Näiteks üks unikaalsemaid kuivatusmeetodeid on mineraali tseoliidi kasutamine kuivatusprotsessis, mis annab klaasnõudele kirka läike.

Milline on õige nõude asetus?

„Minu kodu – minu reeglid“ kehtib kindlasti ka nõudepesumasina kohta. Osale meeldib nõusid korralikult paigutada, teised jälle laovad neid kihtidena seni, kuni nõudepesumasin saab pilgeni täis. Oluline on teada, et pestud nõude puhtus oleneb nende paigutusest. Allpool on toodud mõned põhinipid:

  • tavalised nõud asetage alumisse korvi, klaasist nõud ülemisse;
  • kui veiniklaasid kõiguvad, soetage neile erihoidikud, juhul kui need nõudepesumasina komplektis puuduvad;
  • suuremad kulbid, lusikad ja spaatlid asetage samuti ülemisele riiulile;
  • söögiriistad tuleks nendele ettenähtud korvi panna käepidemetega allapoole. Kuigi nugade asend ei ole oluline, on neid mugavam välja võtta, kui käepide on ülespoole;
  • vanemas nõudepesumasinas võivad plastnõud deformeeruda, seega asetage need koos klaasnõudega ülemisele riiulile;
  • lõpetuseks – valige kindlasti sobiv programm, sest sellest oleneb nõude kuivatamise kvaliteet.

Viimane etapp – kuivatamine

Märjad, poolkuivad või valgunud veest tingitud ebamääraste valgete viirudega nõud on tüüpilised perenaise mured. Märgi nõusid ei ole võimalik kohe kasutada ja viirulised klaasid tuleb üle pesta, sest ei sobi perele ega külalistele viirulisi klaase lauale panna. Kuid see probleem hakkab juba vaikselt ununema ega valmista paljudele enam peavalu, sest uutes nõudepesumasinates kasutatakse spetsiaalseid kuivatamise tehnoloogiaid, mis kuivatavad hästi ka plastnõusid.

Näiteks Boschi uuenduliku Zeolith-tehnoloogia saladus peitub looduslikus mineraalis – tseoliidis, mis muudab niiskuse soojuseks. Poorse silikaadi koostisosa tseoliit imab vett. Loputustsükli lõpus suunatakse tseoliidiga vesi, mille varu nõudepesumasina põhjas on umbes üks kilo, konteinerisse, kus kogu niiskus imendub mineraali. Moodustuv kuiv kuum õhk kuivatab nõud. Kuivavad ka klaas- ja plastnõud. Seejärel tseoliit taastub ja nõudepesumasinat saab jälle kasutada. Mineraali jätkub kogu nõudepesumasina kasutusajaks. Zeolithi protsess ei vaja elektrienergiat, mistõttu on Zeolith-tehnoloogiaga nõudepesumasinad eriti säästlikud.
Jaga
Kommentaarid