Maxima avalike suhete juht Katja Ljubobratets toob välja, et aastaga on või hind kasvanud kahekordseks, kusjuures viimase kolme kuuga on hind kerkinud 30 protsendi võrra.

"Nõudlus säilib samal tasemel. Samas Euroopas on tooraine puudus ja ühe Eesti peamise võitootja tehase seadmed on rikkis. Seepärast jõuab aina vähem võid Eesti kaupluste riiulitele," sõnas ta.

Ljubobratets toob toorainepuuduse tagamaadena välja Euroopa kuuma suve. Tema sõnul on Euroopa peamised tootjad Saksamaal ja Prantsusmaal hakanud selle tõttu ostma toorainet kokku mujalt Euroopast, sh Eestist. "Enamik meie sortimendist on Eestist. Tänases olukorras oleme sunnitud ostma võid Leedu ja Poola töötajatelt, kuni olukord ei parane," lisas Ljubobratets.

Selveri teatel ei ole olukord päris nii hull. "Piima tootmine Euroopas ja mujal maailmas on vähenenud. Väiksemast piimatootmisest tulenevalt on ka vähem piimarasva ja koort saadaval, mistõttu nõudlus ületab pakkumist ning või hind tõuseb. Võikriisist rääkida ei saa, või on kauplustes saadaval ja tellimisega probleeme ei ole. Küll aga võib lähiajal olla vähem või sooduspakkumisi, ütles Selveri turundusjuht Triin Kaare.

Prisma kategooriajuht Kaimo Niitaru kinnitusel nende kauplustes või saadavusega probleemi pole. "Oleme saanud tarnijatelt info, et nõudlus kasvab ja kuna tooraine kogus on piiratud, siis võib või saadavusega probleeme esineda," ütles ta.

Samas on Niitaru kinnitusel Eesti tootjatelt võimalik võid sisse osta normaalsetel tingimustel ja probleemideta.

"Nii, nagu teistes kaubagruppides, võib ka võitoodetega esineda aeg-ajalt tarneraskusi, kuid Rimi kauplustes või defitsiiti ei ole ning hetkel ei oska me seda ka ette näha," kommenteeris Rimi sisekommunikatsiooni spetsialist Monika Kaljusaar.