Eesti Ühispanga makroanalüütiku Ruta Eieri prognoosi kohaselt tuleb selle aasta I kvartali majanduskasvuks ca 5,2% ja seda tänu ekspordile. “Eriti selgelt on ekspordi-impordi jõudude vahekorra muutus märgatav kaupade osas,” ütles Eier.

Lisaks tõi Eier välja, et kuigi eratarbimine on majanduse üks stabiilsemaid komponente, aeglustus veidi selle kasvutempo I kvartalis. Samuti pidurdus tema sõnul reaalpalga, investeeringute ja tööstustoodangu kasvu hoog. “Teisalt olid üldised arengud tööturul soodsad, tööhõive kasv on jätkunud tugevas tempos ning tulumaksuvaba miinimumi tõstmine mõjutas kindlasti esmatarbekaupade suuremat läbimüüki. Jätkuv laenukasv ning kinnisvaraturu aktiivsus on püstitanud esimeses kvartalis taas uusi rekordeid, mistõttu võib oletada küllaltki kõrget ehitusaktiivsuse jätku.”

Rahandusministeeriumi analüütik Andrus Säälik ootab I kvartalilt 5–5,5protsendilist majanduskasvu, mida peaks toetama tarbimist soodustav endiselt madal inflatsioon, samuti laene ja liisinguid võtma kutsuvad Euroopa Liidu madalad intressimäärad.

Eesti Pank ei soovinud I kvartali majanduskasvu prognoosida, samas on president Vahur Kraft öelnud, et tänavune majanduskasv jääb 5,5–6 protsendi vahele ja SKT kasv jätkub.