Suureneb kobarpeavalude oht

Ilmastikumuutused on tuntud peavalude tekitajad, kuid süüdlane võib olla ka kellakeeramine, kirjutab weather.com. Mõned inimesed kannatavad kobarpeavalude all, mida kirjeldatakse kui ülimalt intensiivset peavalu. Nendel on suurenenud oht peavaluhoogudeks just pärast kellakeeramist. Nagu ka ilmastikumuutustest välja lööv migreen, ei ole kellakeeramisest tulnud peavaludele mingit otsest ravi.

Pimedus teeb kurvaks

Kuna päike loojub nüüd tund aega varem, siis paljud lähevad ka töölt koju juba pimedas. Selle tõttu kogeb umbes 5% USA populatsioonist sündroomi nimega SAD ehk hooajalist depressiooni. Columbia ülikooli psühhiaatriaõppejõud Michael Therman selgitab, et kellakeeramine võib tekitada väsimust, kurbust ja probleeme keskendumisvõimega ja unega. "Mida lühemaks päev läheb, seda rohkem erineb meie bioloogiline kell päikesetõust ja -loojangust, mis takistab omakorda kehal unehormoone tootmast," ütles ta.

Saab tund aega rohkem magada

Kellakeeramisele järgnev hommik töötab ka nagu omamoodi tervisekontroll. Kui ärkad tund aega enne äratuskella, siis on su unerütm normaalne ja unevõlga ei ole. Kui aga äratuskellaga, siis see võib olla märk, et sa ei maga tavaliselt piisavalt kaua.

Unerütm normaliseerub

Saksa teadlaste uuringud näitavad, et suveajaga ei harju meie bioloogiline kell kunagi ära, kirjutab weather.com. Eriti raske on inimestel, kes eelistavad magama jääda pimedas. Teadlased väidavad, et kui aastaläbi oleks kell talveaja rütmis, siis suudaks inimene ärgata iga päev ilma äratuskellata koos päikesetõusuga üles.