Oktoobris läbi viidud rahvusvahelise küsitluse käigus uuriti rohkem kui 5200 bussisõitja turvalise bussisõidu harjumusi Lux Expressi reisijate seas, sh Eestis, Lätis, Leedus ja Venemaal. Sarnaselt Eestile näitab ka teistes riikides läbi viidud uuring, et turvavöö kinnitatakse bussis vaid igal teisel juhul, samas kui autos kinnitab alati oma turvavöö ligi kolm neljandikku uuringus osalenutest. Kuigi bussis turvavööd kinnitavate eestlaste hulk jätab täna soovida, ületab see vastavaid näitajaid Läti, Leedu, Poola ja Venemaa bussireisijate hulgas kuni 16% protsendi võrra.

Politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitseametniku Kalmer Tikerpe sõnul on tänavused tulemused võrreldes möödunud aastal toimunud uuringuga küll mõnevõrra paremad, kuid tõestavad jätkuvalt, et bussireisijad ei taju kinnitamata turvavööga kaasnevaid ohte nii endale kui ka kaasreisijatele. “Turvavöö olemasolu korral on selle kinnitamine bussides alati kohustuslik. See kehtib nii kolme- kui ka kahe-punkti turvavöö kohta, mis toimivad ohutuse tagamiseks samaväärselt," sõnas Tikerpe.

Maanteeameti ennetusosakonna eksperdi Diana Okase sõnul on bussireisijatel oluline silmas pidada lisaks iseenda ohutusele ka kaassõitjate ohutust. “Nagu elu on näidanud, juhtuvad ka bussidega õnnetused. Sõitja, kes ei kinnita turvavööd, seab sellega ohtu nii iseenda kui ka teised sõitjad. Liiklusõnnetuse korral võib turvavööga kinnitamata sõitja lennata bussist välja või otsa teistele, turvavööga kinnitatud sõitjatele, vigastades sellega nii ennast kui ka teisi,” selgitas Okas.

Turvavöö kinnitamise olulisuse teadvustamiseks bussides korraldavad Politsei ja Piirivalveamet, Maanteeamet, Lux Express, Simple Express ning Tallinna bussijaam novembris ühise teavituskampaania. Kampaania juhib tähelepanu, et lisaks professionaalsele bussijuhile, tehniliselt korras bussile, liiklusseaduse ja teeolude järgimisele, tagab reisija turvalisuse tema enda käitumine. Kampaania raames selgitatakse laiemalt turvavöö kasutamise olulisust bussis, viiakse bussides läbi turvavöö kasutamise kontrollreide ning pakutakse reisijatele võimalust testida turvavöö kasutamise mõju õnnetusjuhtumi korral.