Ameerika Ühendriikides näiteks tähistatakse jõulutraditsioone igas osariigis omamoodi. Alaskas kaunistatakse uksed ananassidega, mis on külalislahkuse sümbol. Washingtonis süütab keskväljakul oleva kuuse tuled president. Hawaiil aga saabub jõuluvana paadiga, Californias hoopis surfi lauaga.

Hiinas ja Vietnamis tähistavad jõule ainult kristlased. Siiski, ehitud maju ja päkapikumütsidega teenindajaid võib leida igal sammul, sest aasialased püüavad niimoodi läänelikku kultuuri jäljendada. Nad kaunistavad puid värviliste kujukeste, laternate ja lilledega. Kohalikel kristlastel on kombeks riputada üles musliinriie, mille vana jõulumees peaks täitma kingituste ja maiustustega.

Egiptuses tähistavad koptid ehk kohalikud kristlased jõule 7. detsembril. Jõuludele eelneb 40-päevane paast. Jõuluõhtul lähevad kõik kirikusse, kus kombe kohaselt peab kandma uusi riideid.

Austraalias on jõulud tavaliselt väga palavad. Traditsiooniline jõulueine sisaldab kalkunit, sinki ja sealihaga ning hakklihapirukaid. Magustoiduks on ploomipuding, kuhu on peidetud pisike kullatükk, mis toob leidjale õnne.

Indias ehitakse kuuse asemel hoopiski banaani- või mangopuud. Samuti on seal kombeks kaunistada pisikesi õlilampe punaste lilledega. Jõulukinke ei anta mitte ainult perekonnaliikmetele, vaid ka heategevuseks vaestele inimestele.

Nende näidete ning ka paljude teiste maailma riikide jõulutraditsioonides on üks ühine nimetaja – jõule peetakse alati lähedaste inimeste ning eelkõige pere seltsis.

Kuidas plaanid jõule veeta Sina?

Anna meile oma ideedest teada SIIN. Kõikide vastajate vahel loositakse välja 10 perepiletit kogupere jõulufestivalile Suur Tallinna Jõululaat 2017.
Jaga
Kommentaarid