Muudatuse poolt hääletas eelmisel reedel 254 saadikut, vastu oli 156. ning 23 jäid erapooletuks, vahendavad ABC News ja portaal 34travel.me.

Seadus jõustub järgmise aasta märtsist. Reform viiakse sisse järk-järguliselt: 2018. aastal on kauplemine lubatud iga kuu esimesel ning viimasel pühapäeval, 2019. aastal kuu viimasel pühapäeval ning alates 2020. aastast ei tohi pühapäeval enam kauplused avatud olla.

Uus piirang ei puuduta tanklaid, raudteejaamu, lennujaamu, apteeke, osasid lillepoode, suveniiriputkasid ning internetikauplusi. Samuti tehakse erandid enne suuremaid pühasid nagu jõulud ning lihavõtted.

Seaduse peavad veel heaks kiitma senat ning president Andrzej Duda.

Poola mõjukas kirikupea teatas, et ei ole seadusega täiesti rahul, sest pühapäevad peaksid kõikidele inimestele vabad olema.

„Oleme teinud suuri pingutusi seaduse vastuvõtmiseks. Ja võitsimegi: 13 vaba pühapäeva ning edaspidi veelgi rohkem,“ rääkis Alfred Bujara Solidaarsuse ametiühingust.

Tuleb aga märkida, et selle aasta märtsis läbiviidud küsitlus näitas, et 59% poolakatest olid piirangu kehtestamise vastu ning pühapäeval kauplemise keelamist toetas vaid 35% inimestest.

Keelu vastased kardavad, et uus seadus mõjutab oluliselt Ida-Poola piiriäärsete alade kauplusi. Ainuüksi valgevenelased jätavad igal aastal Poola kauplustesse enam kui 100 miljonit eurot. Samuti käivad osturetkedel Venemaa, Ukraina, Leedu ning Läti elanikud.

Ungaris kehtestati pühapäeval kauplemise keeld 2015. aastal, kuid keeld tühistati 13 kuud hiljem, sest valijatele see ei meeldinud.