Maxima lühendab kaupluste lahtiolekuaegu jõuluperioodil, muutes nende avamise ja sulgemise kellaaegu 1-5 tunni võrra. 1. jaanuaril 2018 jäävad kõik kauplused suletuks.

„See otsus on kuldne kesktee ostjate ja töötajate huvide vahel. Täpsemalt, kliendid saavad neile sobival ajal kõik vajalikud ostud ära teha, meie töötajad – pühendada pühade ajal rohkem aega iseendale ja oma lähedastele," selgitas Maxima Eesti juhatuse esimees Vygintas Šapokas.

Šapokase sõnul on otsuse aluseks pühadeperioodide töötajate tagasiside ja klientide käitumise analüüs.

„Kas sellest kujuneb traditsioon ka teiste pühade puhul, otsustame peale järgmist analüüsi tuleva aasta alguses. Praegu loodame, et samasugust hoolivust tarbijate ja töötajate suhtes näitavad juba sellel aastal üles ka teised kauplejad," ütles Maxima Eesti juhatuse esimees.

Maxima avalike suhete juhi Katja Ljubobratets edastas ka mõned näited jõulupühadel lühendatud lahtiolekuajaga kauplustest.

Näiteks Tallinnas, Smuuli tänaval asuv supermarket Maxima XX töötab tavaliselt iga päev kell 8-23. Pühapäeval, 24. detsembril ootab kauplus kliente kell 8-21 ja esmaspäeval, 25. detsembril kell 10-21. Tartu kesklinnas, Turu tänaval asuv supermarket Maxima XX on tavapäraselt avatud kell 8-22. Pühapäeval, 24. detsembril töötab kauplus kell 8-20 ja esmaspäeval, 25. detsembril kell 10-21.

Ka mõned Rimid suletakse

Ka Rimi teatel on mõningad jaeketi kauplused pühadeperioodil suletud. Mõned väiksemad poed on kinni 25. detsembril ja ka 1. jaanuaril.

"Otsus on tehtud vastavalt kaupluste asukohale. Näiteks on teiste hulgas suletud neil päevil kesklinna kauplused Tornimäe Tallinnas ja Tartu kesklinna mini-Rimi. Enamik kaupluseid avab uue aasta esimesel päeval uksed alates kella 12-st," selgitas Rimi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Prisma Peremarketid on 24. detsembril ja 31. detsembril avatud kell 8-21, 1. jaanuaril tehakse poodide uksed lahti alles kell 12, kuid on avatud kuni kella 23. Kõigil muudel päevadel on kauplused lahti tavapärasel ajal kell 8-23.

Coop Eesti kommunikatsioonijuhi Martin Miido seletusel on Coopi poed avatud piirkonniti erinevalt. "Coop Eesti 19 piirkondlikku ühistut on planeerinud oma kaupluseid pühade ajal avada erinevalt. Iga Coop Eesti ühistu teeb kaupluste lahtiolekuaegade otsuse oma kohalike klientide ootustele ja harjumustele vastavalt ning arvestades samal ajal ka sellega, et meie inimesed saaksid lähedastega pühasid tähistada," edastas Miido.

Selveri kommunikatsioonispetsialisti Karl-Villiam Vaseriku sõnul on ka Selver vähendanud pühadel poodide lahtiolekuaegasid.

"Jõululaupäeval on üle Eesti kõik Selveri kauplused avatud kella 19. Esimesel ja teisel jõulupühal on kõik Selveri kauplused avatud kell 9-21, samuti on kella 21 kauplused avatud 31. detsembril. 1. jaanuaril on meie kauplused avatud kell 12-21," edastas Vaserik.