Austraalia suurma koobaltileukoha omanik Clean TeQ aktsia hind on tänavu kolmekordistunud. Ka Minnows Cobalt Blue, Australian Minesi, Artemis Resourcese ja Aeton Metallsi aktsiad on tänavu tõusnud. Kõik need aktsiad on Austraalia börsil.

Reedel kaasas Aeon Queenslandi osariigis vase-koobalti projekti tarvis investoritelt 30 miljonit Austraalia dollarit ehk 23 miljonit USA dollarit.

Investorte huvi on kasvatanud Amnesty Internationali raport, mille kohaselt on kuni viiendik Kongo DV koobaltist kaevandatud ohtlikes oludes käsitsi, kasutades selleks füüsiliselt raskeks tegevuseks ka lapstööjõudu ja naisi. Autotööstusgigandid nagu Toyota ja Volkswagen lubasid novembris kehtestada elektriautode tootmiseks vajalike koobalti ja teiste maavarade ostmiseks kõrgendatud eetilised standardid.

„Meil käivad läbirääkimised kümne akutootjaga,“ ütles Australian Minesi tegevdirektor Benjamin Bell, viidates Saksamaa, Jaapani, Hiina ja Lõuna-Korea tootjatele, kes on huvitatud, et Queensalndi Sconi projektist saaks asja. Sconi peaks hakkama tootma alates 2019. aasta teisest poolest 2500 tonni koobaltit ja 17 500 tonni niklit.

Austraalia on rikas koobalti poolest, mis on sageli vasemaagi ja niklimaagi kaevandamise kõrvaltoode. Austraalia maapõues asub umbes 1,1 miljon tonni koobaltireserve, mis moodustavad umbes 15 protsenti maailma varudest. Seda on kolmandiku võrra vähem kui Kongo DV reservidest.

„Kui aus olla, siis Austraalias on palju kõrgemad kulud kui Kongo DVs, kuid pool meie tuludest tuleb koobaltist ja pool niklist,“ rääkis Bell. „Akutootjad räägivad, et me ostame teilt mõlemad ära.“

Clen TeQ sai alguse veepuhastustehnoloogiaettevõttena, kes ostis 2014. aastal koobalt-nikkel-skandiumi leiukoha, mis on kaasaajal väärt 832 miljoni Austraalia dollarit.

Artemis Resources plaanib tuleva aasta keskpaigast hakata läbi töötlema suletud Pilbara kaevanduse aherainet. Ettevõtte direktor Ed Mead ütles, et formaalseid läbirääkimisi praegu ei käi, kuid räägitud on Hiina ja USA ettevõtetega.