Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Kairet Kõljalg tunnistab, et kõige traagilisemad sündmused on olnud need, kus kodumasin jäetakse järelevalveta tööle. "Kas siis pere magab või on lahkunud kodust. Kahjuks on küllalt selliseid juhtumeid, kus pesumasin on pandud tööle ja perenaine magab teisel korrusel. Tekib põleng ja inimene hukub," kirjeldab ta.

Päästeamet ei soovita pesta öösiti pesu ja nõusid. Enim tulekahjudes hukkunuid on just öösiti. Kahe eelmise aasta kohta näiteks kellaajad:

2015. aastal hukkunud:

päevasel ajal kell 08.00-16.59 hukkus 17 inimest
õhtusel ajal kell 17.00-22.59 hukkus 12 inimest
öisel ajal kell 23.00-07.59 hukkus 21 inimest

2016. aasta esimese 7 kuuga hukkunud:

päevasel ajal, kell 08.00-16.59 hukkus 7 inimest
õhtusel ajal, kell 17.00-22.59 hukkus 7 inimest
öisel ajal, kell 23.00-07.59 hukkus 15 inimest, sealjuures kõige rohkem vahemikus 00.00-02.59.

Probleem on ka selles, et kodumasinad on inimestel üha rohkem. "Kasutusele võetakse pikendusjuhtmed ja tihti pannakse köögis kõik asjad ühe pistikupesa taha," ütles Kõljalg. "Pikendusjuhet pikendatakse omakorda veel teise pikendusjuhtmega ja mõnikord pannakse pikendusjuhtmele juurde veel adapter. Niimoodi koormatakse elektrisüsteem üle, mille tagajärjel tekib tulekahju. Pikendusjuhe on ajutine, mitte mõeldud pikemaks kasutuseks."

Kõljala sõnul peaks ka masinaid vahepeal vooluvõrgust välja ühendama, näiteks siis, kui kodust ära minnakse.

Samuti ei tohiks kodumasinaid ise parandada. "Harukordne ei ole päästjatele vaatepilt, kus kodukülastuse ajal märgatakse näiteks kohvimasina elektrijuhtme küljes mitut erinevat värvi teipi millega on püütud juhet parandada. Leidlikumad ühendavad omavahel ka vanu ja uusi juhtmeid," toob Kõljalg välja.

"Ka uute masinate juures tasub mõningaid asju silmas pidada. Näiteks integreeritud kodumasinate juures on oluline on teada, mis toimub köögikappide taga? Suure tõenäosusega on kapi taha kogunenud paks tolm ja see on seisnud seal umbselt juba aastaid. Ka sellest võib tekkida tulekahju."

"Abiks oleks kui tootajad-müüjad räägiksid seadme ostjale ka ohutusest," lõpetab Kõljalg. "Näiteks: tutvu kasutusjuhendiga, kasuta paigaldamisel professionaali abi, hoolda oma kodumasinaid. Kui seade on vana, siis vaheta see välja uue vastu. Väike ohutussõnum koos müügiga oleks suureks abimeheks inimelude päästmisel."