"Mis võiks olla parem eesmärk algavaks aastaks, kui see, et saame oma kulud kontrolli alla, omame ülevaadet, kui palju me millelegi kulutame ja lisaks kõigele suudame säästa raha?" küsis Mirjam Hunt ja lisas: "Üheks suurimaks kuluallikaks on kahtlemata toit. Sel kuul proovime hakkama saada 50-euroga nädalas. Tahan näha, kas piiratud vahenditega on võimalik teha perele täisväärtuslikku toitu?"

Mirjam Hundi nippe, soovitusi ja ka ebaõnnestumisi on võimalik jälgida Facebook´i loodud ligi 6000-liikmelises säästugrupis Kogumispäevik, kus jaanuarikuus kutsutakse grupi liikmeid üles toidueelarvele senisest 10% vähem kulutama.

"Kogumispäeviku grupi eesmärk on luua kogukond inimestest, kes soovivad raha säästa ja hoida motivatsiooni eesmärkide suunas liikumisel. Kuna toidukulud ampsavad pere eelarvest suurima tüki, on mõistetav, et väga paljudel on huvi, kuidas toidule vähem raha kulutada. Toiduostude harjumuspäraste valikute ülevaatamise ja muutmisega on võimalik märkimisväärselt raha säästa," sõnas Rahaasjade Teabekeskuse juht Kati Voomets, kes kutsub üles inimesi väljakutses osalema ja kasulikke nõuandeid jagama. "Grupile lisabki väärtuse just see, et inimesed jagavad nippe, retsepte ja nõuandeid ning samal ajal ammutavad inspiratsiooni teistelt grupiliikmetelt. Nii kogume ühte kohta kokku väärtuslikud nõuanded, mis tõesti toimivad."

Selleks, et liituda Kogumispäeviku väljakutsega kulutada jaanuaris toidule 10% vähem, tuleks esmalt vajutada väljakutsele "going". Seejärel teha gruppi postitus, kus kirjeldatakse ära, mida pere toidueelarve endast seni on kujutanud ja milline eesmärk võetakse väljakutse raames. Postituse alla kommentaaridesse tuleks teha regulaarseid sissekandeid sellest, kuidas väljakutse edeneb ja teistega häid nippe, nõuandeid jagada.

Aktiivsemate grupi liikmete vahel loositakse välja ka 100-eurone kinkekaart valitud toidupoest.

Eelmise aasta novembris loodud Kogumispäeviku grupist leiab kogu aasta vältel palju kasulikke nippe ja nõuandeid, kuidas planeerida eelarvet, kulutada vähem ja säästa raha. Näiteks eelmise aasta novembrikuus säästsid grupi liikmed ühtekokku ligi 5000 eurot.

Hea lugeja, jaga meiega oma säästunippe aadressil kasulik@delfi.ee.