Yle kirjutab, et bakter leiti ühest partiist, mida müüdi käesoleval kuul S-Grupi poodides. Partii EAN-kood on 6414890300050 ja parim enne kuupäev 06.01.2019-09.06.2019.

S-Grupp kinnitas, et toode ei kujuta inimestele ohtu kui seda enne tarvitamist kuumtöödeldakse nagu pakendil kirjas. Sellegipoolest soovitab firma konkreetset maisi ostnud inimestel pakendi sisu minema visata ja pakend poodi tuua, et raha tagasi saada.

S-Grupi alla kuuluvad Prisma, Sokos, Sale, Varuboden ja ABC poed.

Listeeriabakter võib põhjustada listerioosi. Selle sümptomid on muuhulgas palavik ja kõhulahtisus. Suurem risk haigestuda on rasedatel, lastel ja vanuritel.

Prisma kommunikatsioonijuht Piret Lankots kommenteeris olukorda järgnevalt:

"Saime emafirmalt SOK 18. jaanuaril info, et Rainbow kaubamärgi all müüdav külmutatud magus mais parim enne kuupäevaga 09.06.2019 ei vasta kvaliteedinormile ning eemaldasime tooted koheselt müügilt. Lisaks panime infolettidele välja teated toote tagasikutsumise kohta.

22. jaanuaril saime täpsustava info, et müügilt tuleb eemaldada ka varasemad partiid (parim enne kuupäevaga 06.01.2019 kuni 09.06.2019). Toote EAN-kood on6414890300050 (asub triipkoodi juures) ja tootjaks Poola ettevõte Pinguin Foods Polska Sp. z o.o. Tegime seda samuti koheselt.

Eemaldamise tingis asjaolu, et rutiinse kvaliteedikontrolli käigus leiti ühe partii ühest proovist seadusega lubatust kõrgem listeeriabakteri (Listeria monocytognes) näit. Ehkki mittevastav näit leiti ainult ühe partii ühest tootest, eemaldasime ettevaatusabinõuna kõik tooted. Ühtekokku eemaldasime müügilt 33 pakki.

Et selgitada, kas inimene on ostnud praeguseks müügilt korjatud maisi, tuleb vaadata parim enne kuupäeva ja EAN koodi. Müügilt korjatud partiide parim enne kuupäevad olid vahemikus 06.01.2019 kuni 09.06.2019, EAN-kood 6414890300050 ja pakendi kaal 450g. EAN-kood asub triipkoodi juures.

Toote pakendil on täpne tarbimisjuhend, mis ütleb, et enne söömist tuleb seda kuumutada. Kui külmutatud toodet tuleb kasutusjuhendi järgi eelnevalt kuumutada, peab seda kuumutama vähemalt 72 kraadini vähemalt 15 sekundi jooksul. Nii bakter hävib ja tervisele ohtu ei ole. Kuivõrd on teada, et vahel tarbitakse külmutatud maisi sulatamise järel ilma kuumutamata, otsustasime kasutusele võtta täiendavad ettevaatusabinõud ning eemaldada müügilt kõik partiid.

Kui inimene on ostnud toote, mis kuulub nüüdseks eemaldatud partiidesse, palume see hävitada ning tuua tühi pakend Prisma infoletti, kus maksame kliendile raha tagasi. Pärast pakendi avamist palume pöörata hügieenile erilist tähelepanu.

Kui inimene kahtlustab kuumutamata maisi söömise järel haigusnähte (tavaliselt palavik, kõhulahtisus, iiveldus, lihasvalu, kõhuvalu), mis on ilmnenud külmutatud maisi tarbimise järel, soovitame kindlasti pöörduda arsti juurde.

Vabandame juhtunu pärast!"