Salva kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt tõi möödunud aastat iseloomustades eraldi välja olukorra liikluskindlustuse valdkonnas. “Liikluskindlustus on Eesti turul olnud tervikuna kahjumis juba alates 2012. aastast ning 2016. aastaks oli liikluskindlustuse koguturu kahjum tõusnud juba 9,7 miljoni euroni. Vaatamata kindlustusseltside vahelisele tihedale konkurentsile toimus siiski järkjärguline hinnatõus, millest tulenevalt 2017 aasta turu kahjum kahanes 1,3 miljoni euroni, mis on suur samm paremuse suunas,” selgitas ta.

Liikluskahjusid hüvitas firma oma klientidele 4 miljoni euro ulatuses, mida on mõni protsent vähem varasema aastaga võrreldes. Kaskokindlustuse hüvitisteks läks ligi 2,9 miljonit eurot.

Reisikindlustuse hüvitised ulatusid läinud aastal ligi ühe miljoni euroni. Paranenud elatustase, kaugemad ja pikemad reisid ning kallimad meditsiiniprotseduurid tõstavad üha ka reisikindlustuse valdkonnas välja makstavate hüvitiste keskmisi summasid. “Järjest rohkem suudetakse endale lubada pikemaid ja kaugemaid reise ja see suurendab võimalust, et midagi võib ka juhtuda,” märkis Kivirüüt lisades, et suur osa kahjudest tekib reisidel just tavalistes olukordades, mis võivad ka kodus olles juhtuda – libastumised, ootamatud haigused jne.

“Kindlasti ei maksa kindlustuse osas kokku hoidma hakata, sest see võib hiljem valusalt kätte maksta. Just hiljuti oli meil juhtum, kus reisil olles libastuti basseini ääres ja sellest saadud jalavigastuse operatsiooni eest hüvitasime ligi 9000 eurot.”

Tavapärasest rohkem oli möödunud aastal kodukindlustuse valdkonnas põlengute tekitatud kahjujuhtumeid, mida hüvitati kokku üle 1,3 miljoni euro eest ning jätkuvalt on pidevas kasvus kodutehnikaga (sh. nutiseadmetega) toimunud kahjujuhtumite hulk.

Urmas Kivirüüdi sõnul andsid aga aastale tooni rohked suured ja väga suured masinate ja seadmetega toimunud kahjud, mida maksti juriidilistele isikutele. “Suurimad hüvitised maksime põllumajandussektoris näiteks ühe põlenud kombaini eest üle 356 000 euro ning ümber paiskunud mürgipritside kahjude hüvitamiseks. Tavapärasest rohkem oli kahjusid ka ehitustehnikaga,” selgitas Kivirüüt.

Ligi 80 protsenti tõusid möödunud aastal väljamaksed õnnetusjuhtumikindlustuse valdkonnas, mida hüvitati aasta peale kokku ligi 100 000 euro eest. Juhtumite arvu ja summade tõus on tingitud asjaolust, et kindlustatud isikuid on rohkem ning tavapärasest enam esines õnnetusjuhtumeid, mille tagajärjel saadi suuremaid ja ka püsivaid vigastusi. Esirinnas on endiselt olmeõnnetused kodus, sportimisel ja väljaspool kodu vabal ajal tekkinud vigastused (nt. kukkumised tänaval).

Firma kogus kindlustusmakseid 2017. aastal 20,5 miljonit eurot, mis on kuue protsendi võrra rohkem võrreldes aasta varasemaga. Käesolevaks aastaks ennustas Kivirüüt, et kogu kindlustusturu kasv võiks jääda 7-8 protsendi juurde.