USA rahandusministeerium tegi ettepaneku sulgeda ABLV pangale ligipääs USA dollarites arveldustele ja tehingutele, kuid Euroopa Keskpangal pole volitusi võidelda rahapesuga. Nende asi on hoolitseda, et pangajuhid oleksid tasemel. Et hoiustajad viisid enne moratooriumi Läti pangast raha välja, kuulutas Euroopa keskpank Läti panga hävivaks või hävimisohus olevaks.

Frankfurdis baseerub keskpank teatas, et nad saavad tegutseda vaid siis kui riigi ametivõimud juhivad tähelepanu pankade rahapesule. See põhjustas ametnike kriitika, et sündmustele reageeritakse tagantjärgi - tehes liiga vähe ja liiga hilja, kirjutab Bloomberg. Kriitika tuleb Euroopa Keskpangale olulisel aja kui püütakse sundida euroala panku puhastama oma bilansse halbadest laenudest.

„Euroopa Keskpanga käed olid tööd täis seoses rahapesu teemaga, kuid jääb üle imestada, miks rahapesu vastu võitlemine pole olnud prioriteetide nimekirjas kõrgemal ja rohkem läbivaieldud kohalike võimudega,“ ütles Audencia ärikooli rahandusprofessor Mascia Bedendo.

Euroala keskpank, mis oli juba külmutanud klientide maksed ABLV pangast, andis nüüd ABLV pangamatjale Euroopa Single Resoulution Boardi kätesse. Läti rahandusminister Dana Reizniece-Ozola ütles, et toimunu peaks olema hoiatuseks teistele pankadele.