Kasuliku toimetusega võttis ühendust Prisma klient, kes ostis Kristiine Prismast endale Kidde vingugaasianduri, kuid pidi pakendit avades pettuma.

Lugeja sõnul oli anduri pakendil oli küll eestikeelne kleeps, ent sellest palju abi polnud, sest seal oli kirjas, et täpsemaid paigaldusjuhendeid tuleb vaadata infolehelt.

"Infolehel oli aga vaid soome- ja rootsikeelne juhend, millega mul polnud midagi peale hakata," sõnas lugeja. Tema sõnul on eriti morjendav, et kasutusjuhendit pole seadmel, mis võib päästa inimese elu ja mille õigesti paigaldamine on ülioluline.

Lugeja lisab, et vingugaasianduri paigaldamine ei olnud nii lihtne, kui näiteks suitsuanduri puhul. "Kui patareid lihtsalt sisse panna, siis hakkab see kohe undama," kirjeldas ta. Samuti olid anduril kõik nupud soomekeelsed.

Prisma Peremarketi ostuosakonna juht Tõnis Tomingas räägib, et tarbekauba kasutusjuhendid on nende poodides saadaval infolettides ja emaili teel. "Sellekohane info on meil ka tööstuskaupade osakondades välja pandud. Tunnistame, et selle nähtavust peab parandama ja teeme seetõttu siltide kujunduses korrektiive," ütles ta.

"Samuti on meil plaanis teha kõik kasutusjuhendid kättesaadavaks meie koduleheküljel. Vabandame, et tooteinfo saamise võimalused polnud kliendile piisavalt selgelt edastatud," lisab Tomingas.

Tarbijakaitseamet: tehniliselt keerukate toodete puhul peab kasutusjuhend kaasas olema

Tarbijakaitseamet kodulehel seisab, et tarbijakaitseseadus kohustab kauplejat andma tarbijale tehniliselt keerukate toodete puhul sellise kasutusjuhendi, mis oleks eesti keeles ning sisaldab juhiseid vähemalt toote sihipäraseks kasutamiseks, hooldamiseks, paigaldamiseks, kokkupanekuks ja säilitamiseks.

Kasutusjuhendi puudumise korral võib mõne keerulisema toote kasutamine osutuda tavalisele keskmisele tarbijale oluliselt raskendatuks kui mitte võimatuks. Kuivõrd nõuetekohane kasutusjuhend on osa tootest ning kui juhend puudub, on tegu lepingutingimustele mittevastava tootega, mille osas vastutab kaupleja.

Taolised olukorrad, mil tarbija on kasutusjuhendi puudumisest või puudulikkusest põhjustatud kasutamisel tehtud veaga põhjustanud rikke, võivad tuua kaasa pikki vaidlusi tarbija ja kaupleja vahel.

Vingugaasiandur on käesolevast aastast kohustuslik.