8. Merekeskus
Asukoht: Tallinna kesklinn

Siis, kui Admiraliteedi basseini ääres laius veel tühermaa, mööda mida sai risti ja põiki Mere puiesteelt endise Norde Centrumi juurde, tegutses selle veerel Merekeskus, millesse tõenäoliselt kuigi palju eestlasi sisse ei astunud, kuid mis oli Soome turistide üks meelispaiku. Vana punastest tellistest ehitatud maja võeti esimesena kasutusele juba 1910. aastal lao- ja töökojahoonena, olles üks endistest laevaremonditehase hoonetest. Täna laiub sajandi elada saanud maja asemel lage plats, mis ootab arheoloogilisi väljakaevamisi, et sinna siis kuue maapealse ja kahe maa-aluse korrusega keskus rajada. Möödunud aasta lõpus lükati käima ka detailplaneeringu vastuvõtmise protsess.

7. Gate Tallinn
Asukoht: Laagri

Gate Tallinn on täna veel 62-hektariline maa-ala, millel peaasjalikult ulub tuul. Suurepäraseks teeb aga asukoha see, et krundi kõrvalt jookseb mööda Tallinna-Pärnu maantee ehk Via Baltika, selle naabruses on Maksimarketi ja Rimi hüpermarketi kompleks ning tagant jookseb läbi raudtee. Padula raudteepeatus võiks olla tulevikus see, millest välja astudes näeks suurejoonelist outlettide ehk odavmüügipoodide kompleksi. Gate Tallinna veebilehel räägitakse outletist, kuhu on esimeses etapis plaanis rajada 12 000 ruutmeetrit kaubanduspinda. Uute kaubanduspindade põhifookus saab olema riiete, jalanõude ja spordikaupade müügil. Keskuses kavatsetakse hakata müüma kaupu vähemalt 30-protsendilise allahindlusega. Keskuse esimesele etapile lisaks on võimalik seda tulevikus laiendada 8000 ruutmeetri võrra, kasvades nii 20 000-ruutmeetriseks keskuseks.

6. Tallinna Kaubamaja
Asukoht: Tallinna kesklinn

1960. aastal avatud neljakorruseline Tallinna Kaubamaja lammutatakse peagi maatasa. Möödunud aasta novembris teatas kaubamaja omanikfirma, et tulevikus täidab kogu kvartali uus ja suurem keskus, mille võidutöö City Break siis avalikustati. Kui kõik läheb ootuste kohaselt, loodetakse ehitusega alustada aastal 2020. Ehituse lõpuni kulub planeeritult vähemalt 4-5 aastat. Detailplaneeringule vastavalt on uushoonestuse lubatud maapealne brutopind 57 000 ruutmeetrit. Tallinna kaubamaja suureneb seega praegusega kuni 2,5 korda.

Vaata edasi videost, millised tulevikulaiendused või uued keskused Tallinnas uksed avavad.