Kodujuustu puhul on sisuliselt tegemist teralise kohupiimaga, mida valmistatakse pastöriseeritud rasvata piimast, kuhu hapendamisel lisatakse piimhappebakterite puhaskultuuride juuretist ja piima kalgendavaid ensüüme. Spetsiaalsel töötlemisel saadud rasvata kodujuustuterale lisatakse soola, koort või teisi maitselisandeid vastavalt tootele. Tänu mitmekordsele tera pesemisele kodujuustu valmistamise käigus saab tera happesus alla viidud, mistõttu on kodujuust mahedamaitseline – just selline nagu tarbijatele meeldib.

Siiski on ilmselge, et nii palju kui on tarbijaid, on ka erinevaid maitse-eelistusi. Kui üks eelistab tugevama ja kuivema konsistentsiga kodujuustu, siis teine võib soovida hoopis vedelamat toodet.

Tegelikult on kõik kodujuustud pehmed ja suhteliselt vedelikurikkad – nende niiskusprotsent küündib ligi 80%-ni. Ülejäänud viiendik on kuivaine. Seetõttu võibki toote pikemaajalisel seismisel topsis osa vedelikust kihina välja nõrguda. Tuleb aga meeles pidada, et tegu pole mitte lisatud veega, nagu tihti ekslikult arvatakse, vaid inimorganismile kasuliku vadakuga. See tasub koos kodujuustuga ära süüa, sest vadakus olevad piimavalgud on inimesele kõige kasulikumad ja paremini omastatavad, olles seejuures suurepäraseks valguallikaks.

Tänu sellele on kodujuust valgurikas toode, kus valke on 14-18%. Happelise keskkonna tõttu on need valgud kergemini seeditavad ning keskmise rasvasusega 100g portsjon kodujuustu katab lausa 18-25% inimese päevasest toiduvalgu vajadusest.

Ühtlasi on kodujuustul väga palju kasutusvõimalusi ning seda saab edukalt tarbida nii soolastes kui magusates, nii külmades kui kuumades roogades. Näiteks sobib see hästi kala, liha, muna, krevettide, pasta, juustu, köögiviljade ja seentega. Magusatest roogadest on nüüdisajal menukad aga kodujuustuga koogid, tordid, pannkoogid ja muud magustoidud.