Uued majanduspiirangud võtavad sihikule 17 Vene valitsusametnikku, riikliku relvatootmisettevõtte, 7 oligarhi ja 12 nendega seotud firmat, kirjutab Washington Post. Põhjuste hulgas nimetas Washington lääne demokraatia õõnestamist ning Ida-Ukraina venemeelsete ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetamist.

„Vene valitsus tegutseb oligarhide ja eliidi ebaproportsionaalse kasu huvides. Sellest korrumpeerunud süsteemist kasu saanud inimesed pole enam isoleeritud nende valitsuse destabiliseeriva tegevuse tagajärgedest,“ sõnas USA rahandusminister Steven Mnuchin.

Sanktsioneeritavate hulgas on mitmeid Vene riigipeale Vladimir Putinile lähedalseisvaid ärimehi, näiteks riigi energiasektori suurtegijad Igor Rotenberg ja Kirill Šamalov. Ka külmutatakse USA-s asuvad varad alumiiniumiärimees Oleg Deripaskal ja föderatsiooninõukogu liikmest Suleiman Kerimovil, kelle pere käes on Venemaa suurim kullatootja Poljus Zoloto.

USA nimekirjas on ka Vene riiklik relvakaubandusettevõtte Rosoboroneksport, mida on seostatud Süüria valitsusega.

Vene föderatsiooninõukogu välisasjade komisjoni esimehe Konstantin Kossatšovi sõnul on sanktsioonid põhjendamatud ning ebasõbralikud, teatas uudisteagentuur Interfax.

Ametnikest on sanktsionide all Andrei Akimov, Andrei Kostin ja Aleksei Miller.