Riigieelarve strateegias on välja toodud, et keskvalitsuse reservid olid eelmise aasta lõpus 834 miljonit eurot, kuid kahanevad tuleval aastal 579 miljoni euroni ja edasistel aastatel veelgi.

"Ajal, kui hoiuseintressid on nulli lähedal või negatiivsed, on reservide hoidmine riigile pigem kulu kui tulu," põhjendas Ott Heinapuu ministeeriumi kommunikatsiooniosakonnast, miks reservid heast majandusseisust hoolimata vähenevad.

"Samas tuleb riigile võetud laenudelt maksta intressi. Sellises olukorras tuleb otsustada, kas eelarve ülejäägi arvel suurendada reserve või maksta võetud laene tagasi. Viimastel aastatel oleme vähendanud riigi laenukoormust ja tõenäoliselt teeme seda ka järgmistel aastatel," lisas ta.

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur ütles ERR-ile, et reservide kahanemine ei ole iseenesest ohtlik, kuid samas pole ka arusaadav, miks peaksid need kahanema hea majandusliku arengu ajal - oleks loomulik, kui need praegu kasvaksid.

Haigekassa reservis on 216 miljonit eurot, töötukassa reservi maht on aga 794 miljonit eurot. Vitsur märkis, et riik käsitleb juba üsna pikka aega kõiki oma reserve koos ning leiab, et nendega võib suhteliselt paindlikult toimida ja nende suurust paindlikult hinnata.

Loe pikemalt err.ee'st.