Sel aastal jõustunud maksukorralduse seaduse säte lõpetas olukorra, kus ettevõttes alustatud revisjon võis kuudeks või isegi aastateks venima jääda. Kuigi seadus seda otseselt ei nõudnud, otsustas maksuamet tähtajad määrata ka enne tänavust aastat alustatud revisjonidele.

“Sahtlite puhastamisega ja asjade üleandmisel uutele inimestele on ilmsiks tulnud pooleliolevaid materjale,” märgib maksumaksjate liidu tegevjuht Kersti Kurre. Näiteks selgub maksuameti statistikast, et tänavu veebruari lõpus oli 2000.–2003. aastani alustatud kontrolle pooleli kokku 552. Märtsi keskpaigaks on aga pooleliolevate revisjonide arv samast perioodist kasvanud 608-le.

Maksuameti kontrolliosakonna juhataja Raivo Piiritalo sõnul pole tegu, mitte üllatusega avastatud vanade maksuasjadega, vaid varem eri alustel toiminud statistika uuendamisega 16 endise kohaliku maksuameti moodustamisel neljaks regionaalseks maksukeskusteks.

Samas tunnistab Piiritalo, et tähtaegade määramine varem alustatud kontrollidele on kiirendanud seniseid menetlusi ja loonud tugeva pinnase ka sellel aastal alustatud revisjonide teostamiskiiruse kasvuks. “Viimase poolaasta jooksul on tõesti lõpetatud palju enne 2004. aastat alustaud revisjone ja sama tendents jätkub kindlasti veel mõnda aega, sest maksu- ja tolliamet on võtnud suuna kontrollide efektiivsema ja kiirema menetlemise suunas,” rääkis ta. “Seoses sellega väheneb kindlasti ka varasematel perioodidel alustatud kontrollide arv.”