Euroopa Innovatsiooni ja Tehnoloogia Instituut (EIT Health) ning Eesti Geenivaramu tunnustasid Tartus sel nädalavahetusel toimunud BioInnvoation Days 2018 häkatonil MediKeep'i poolt loodavat innovaatilist lahendust, milles lähtutakse inimeste terviseteadlikkuse tõstmisest geneetilisest informatsioonist.

Ettevõte plaanib koostööd Eesti Geenivaramuga ja ülikoolidega nii Eestist kui ka mujalt Euroopast, et kiirendada personaalmeditsiini arengut ja tuua teaduse kasulik info inimestele taskusse - nende mobiiltelefoni.

MediKeep on juba täna toimiv rakendus iOS ja Androidile ravimikapi haldamiseks. Nüüd esitatud idee on rakenduse edasiarendus.

MediKeep tutvustas ideed, mida annaks lisaväärtusena pakkuda ka kõigile geenidoonoritele. Olles juba teinud põhjaliku geenitesti on inimesele võimalik anda tagasisidet pikema perioodi jooksul ja mitmes eri valdkonnas nagu näiteks ravimite või dieedi sobivus, haigusriskid või võimalusel ka inimest tulevikus kimbutavate haiguste ennetamine.

Piisava hulga geeniandmete pealt on võimalik pakkuda ka palju personaliseeritud tooteid või teenuseid ja see ei pea piirduma ühekordse raporti või tagasisidega. "Hetkel kõige kulukam osa sellisest personaalsest teenusest ongi genotüpiseerimise hind ehk DNA testi laboriteenus," põhjendab geenitestide eraturu hinda MediKeepi asutaja Kerti Alev.

"Geenidoonoritele on aga geenitest juba tehtud ja väga paljud on huvitatud ka tagasisidest. On ehk meie ühine huvi, et inimestele sellised lahendused võimalikult kättesaadavaks teha ning soov teha seda usaldusväärselt ja teaduspõhiselt. Geenides on palju sellist infot, mis iga inimese tervist individuaalselt parandada või hoida aitaks, miks mitte leida kiiremini ka tõhusam ravi, sest aeg on ainus asi, mida me endale juurde ei saa", selgitab Alev.

Ka riigi tasandil on Eestis juba palju mõeldud personaalmeditsiini liitmisest tervishoiusüsteemi, kuid eraettevõted jõuavad tihti oma arendustega kiiremini kasutajani. Nii on ka MediKeep loonud testgrupi, millega võib liituda igaüks, kes on valmis oma geenitesti eest ise tasuma, et juba paari kuuga esimesi vastuseid saada, kuid testgrupi kohtade arv on piiratud.

Testgrupile lubatakse esialgseid vastuseid näiteks kohvi metabolismi, mõne ravimi sobivuse ja pärilike haiguste olemasolu kohta juba käesoleva aasta juunis-juulis. Ettevõtte arendaja on lootusrikas: "Täna pakub genotüpiseerimise teenust meile Eesti Geenivaramu tuumiklabor, kuid geenidest tuleva info tagasiside andmine on veel meie endi õlul. Meil on kasutada üle 25 000 avaliku teadusartikli Euroopast ja Ameerikast ning võimekus sealt esialgset tagasisidet automatiseerida ja kasutajale tagasi anda. Loodame, et nädalavahetusel saadud tunnustus aitab aga Eesti Geenivaramul ja ülikoolidel meie ühiste eesmärkidega konkreetsemalt edasi minna".

Testgrupi viimased kohad on saadaval ja liitumine lõpeb 15.mail või kuni kohti jätkub.