Tööinspektsiooni nõustamisjurist Greete Kaar töötaja peab olema teadlik oma töötasust, selle arvutamise viisist ja palgapäevast, samuti tööandja makstavatest ja kinnipeetavatest maksudest ja maksetest. Töölepingu kirjalikus dokumendis peavad olema kirjas kõik tasud, mida töötaja töö tegemise eest saab.

"Juhul kui pooled on kokku leppinud, et töö eest tasustamine toimub tükitöö alusel, peab töölepingus või selle lisades olema eraldi välja toodud tükitöö hinne. Rõhutan, et tükitöötasu peab igal juhul olema seotud ka ajapalgaga, nt tunni- või kuutöötasuga," ütles Kaar.

Kuigi pooled on vabad kokku leppima neile sobivas töötasu suuruses ja selle arvestamise alustes, ei saa tema sõnul töötasu kujunemine viia selleni, et töötajale makstakse vähem kui kehtestatud töötasu alammäärale vastav summa. Tunnitasu alammäär on 2,97 eurot ja kuutasu alammäär 500 eurot. "Seega peab täistööajaga töötajale, kelle töötasu arvestatakse tükitöö alusel, maksma iga kuu vähemalt töötasu alammäära," ütles Kaar.

"Kui töötaja ei jõua kokkulepitud tööaja sees teha nii palju tükke, et ta teeniks töötasu vähemalt selle alammäära ehk 500 euro ulatuses, tuleb töötajale siiski see maksta," rõhutas ta. Töötasu alammäär tuleb Kaare sõnul maksta olenemata sellest, kas selline kokkulepe töölepingus sisaldub või mitte, kuna töötajale ei tohi valitsuse kehtestatud alammäärast madalamat töötasu maksta.