2015. aasta septembris skandaali tõttu ameti maha pannud Winterkorn ütles, et ei olnud tagasiastumise ajal mingitest seadusevastastest tegudest teadlik, vahendab Deutsche Welle.

Süüdistus avalikustati eile Detroidi kohtus. Süüdistus esitati salaja juba märtsis.

Süüdistuses öeldakse, et Winterkorni informeeriti kahel korral, et Volkswagen on petnud USA heitgaasiteste, ühel korral 2014. aasta mais ja uuesti 2015. aasta juulis, selgelt enne, kui skandaal 2015. aastal avalikkuse ette jõudis.

Kokku süüdistatakse Winterkorni kolmes elektroonilises pettuses ja ühes vandenõus USA puhta õhu seaduse rikkumiseks.

Kohtu esindaja sõnul on Winterkorn silmitsi kuni 25-aastase vanglakaristuse ja maksimaalselt 275 000-dollarise trahviga, kui ta süüdi mõistetakse.

USA peaprokurör Jeff Sessions ütles, et süüdistused näitavad, et Volkswageni skeem seaduslike nõuete alaseks petmiseks ulatus välja ettevõtte tippu.

USA on teatanud, et Winterkorn viibib usutavasti Saksamaal. See tähendab, et on ebatõenäoline, et ta astuks USA-s kohtu ette, sest Saksa valitsus annab arva oma kodanikke välja.

USA prokuratuur on skandaaliga seoses juba esitanud süüdistused kaheksale Volkswageni juhtivtöötajale. Kaks neist on end süüdi tunnistanud ja kuus väldivad enese USA-le väljaandmist, püsides Saksamaal.

Saksa võimud viivad Winterkorni ja teiste Volkswageni juhtivtöötajate osaluse üle heitgaasiskandaalis läbi oma juurdlust.