Tuntud nafta riskifondi juht Pierre Andurand kirjutas Twitteris, et naftafirmad hoiavad investeeringuid tagasi, mistõttu ei ole järgneva paari aasta jooksul välistatud 300-dollariline naftabarreli hind.

Kas see on võimalik?
Alan Vaht märgib, et seda on sama raske uskuda kui seda, et paari aasta pärast on hind 10 dollarit barrelist. Lähim reaalsus võib olla Saudi Araabia poolt hiljuti soovitud 100-dollariline barreli hind.

Kütusehindade prognoosidega on tihti nii, et pika nt aastase prognoosi korral pakutakse hinda, mis on ligilähedane tänasele tasemele. Näiteks 2017. aasta juunis maksis naftabarrel 43 dollarit ja ei juletud tänaseks pakkuda 75 dollarit.

Kolmekohalist toornafta hinda on täna väga paljudel analüütikutel Vahti sõnul sama raske uskuda kui 2014. aastal seda, et hind võiks 2016. aasta jaanuariks kukkuda 26 dollarile. Sama paralleeli võib tuua 2008. aastaga - aasta alguses oli raske uskuda, et hind võiks juuliks tõusta 147 dollarile ning juba aasta lõpus maanduda 33 dollaril. "Seega, kõik on võimalik ning konkreetne hind sõltub antud hetke turuolukorrast, mida paraku on võimatu ette ennustada," tõdeb Vaht.

Vaht möönab, et kahtlemata oleks 300-dollariline nafta hind Eesti põlevkiviõli tööstusele vägagi sobilik, kuid mootorikütuste jaemüügi hind tõuseks sellisel juhul üle 3 euro liitrist.