Le Maire ütles täna raadiojaamale Europe-1, et Euroopa ei tohiks leppida sellega, et USA on maailma majanduspolitseinik. Le Maire tahab, et Euroopa ettevõtted saaksid Iraaniga kauplemist jätkata hoolimata Trumpi otsusest Iraanile taas sanktsioonid kehtestada, vahendab Associated Press.

Le Maire tegi ettepaneku luua Euroopa organ, millel oleksid samasugused volitused nagu USA justiitsministeeriumil välisriikide ettevõtete karistamiseks nende kaubandustegevuse eest.

USA sanktsioonide tagajärjel peavad ettevõtted üle kogu maailma lõpetama äri Iraaniga või nad riskivad USA trahvide või muude karistustega. Sanktsioonid ei keela Iraaniga äri tegemist mitte ainult USA ettevõtetele, vaid kahjustavad ka välisriikide ettevõtteid, keelates neil kasutada USA panku, kui nad ei katkesta sidemeid Iraaniga.

„Kas me tahame olla vasallid, kes kuuletuvad Ühendriikide langetatud otsustele rippudes nende pükste küljes?” küsis Le Maire. „Või tahame me öelda, et meil on oma majandushuvid, me arvame, et jätkame äri tegemist Iraaniga?”

Euroopa ja Ameerika ettevõtted võivad kaotada miljardeid dollareid pärast 2015. aasta tuumakokkulepet sõlmitud tehingute pealt ning kaotada ka uue suure ekspordituru.

Kõige rängem löök võib tabada lennukitootjaid Airbusi ja Boeingut, naftafirmasid ja autotootjaid, nagu Prantsusmaa Renault ja Peugeot. Le Maire püüab Prantsuse firmadele erandeid välja kaubelda, aga tal ei ole enese sõnul illusioone ameeriklaste suuremeelsuse suhtes.