Selleks võrdlesime 2017 mai ja 2018 mai Kasuliku ostukorve ning tõime välja kolm toodet, mis nüüd kõvasti kallimad kui toona.

Alkohol

Kui täpselt aasta tagasi sai Maximast pool liitrit Saku Originaali veel 0,98 euroga (koos pandiga), siis nüüd maksab sama õlu seal tervelt 1,49 eurot. Süüdi on mõistagi alkoholi aktsiisimäära tõus. Õnneks pole asi praegu nii hull, kui jaekettide ennustus 2017 septembris: siis arvati, et õlu hakkab maksma sel aastal juba kahe euro ligi.

Munad

EGGO L kanamune leidis 2016. aasta maiukuus näiteks Coopi kauplustest veel 1,25 eurose hinnaga, kuid nüüd on see samas kaupluses juba 1,89 eurot. Muna hind kerkis hüppeliselt sügisel, kui Euroopas lahvatas munakriis. Nimelt leiti kanamunadest ohtlikku pestitsiidi nimega Filpron.

“Värske muna jaehind on tõusnud orienteeruvalt 25% ja ma ei näe, et see lähikuudel võiks oluliselt langeda,” kommenteeris hinnatõusu toona Eggo mune tootva Dava Foods Estonia juht Vladimir Sapožnin.

Või

Sarnaselt munakriisiga valitses kord Eesti turgu koore defitsiidist tekitatud võikriis. Kuigi jaekettide väitel polnud hullu midagi ja võikriis oli nende arvates meedia üles puhutud mull, siis Eesti tarbija jaoks räägib või hinna hüppeline kasv teist lugu. Aasta tagasi sai poodidest Saaremaa võid veel 1,35 euroga, kuid nüüd alla 1,82 eurost toodet pole ühestki kauplustest leida. Paistab, et võikriis kestab hindade poolest veel edasi.

Vaata juba suuremat võrdlust ja graafikut SIIT.