Toetusfondi eesmärgiks koguda raha, et kirik oleks inimeste jaoks olemas kogu nende elukaare vältel. Eesmärgiks on, et kirikus oleks soe, valge ja helge, et kiriku uks oleks avatud igaühele, kes tahab sinna tulla ja kirikusse tulnud inimene tajuks, et ta on sinna oodatud.

„Iga Eesti inimene saab toetada kirikute püsimist Eestis. Eesti Evangeelsesse Luterlikku Kirikusse kuulub üle 160 000 inimese. Kui iga EELK liige annetab fondile 1 euro kuus, kogume 1,92 miljonit eurot aastas, millega saaks väga palju ära teha,“ kirjutas fondi nõukogu esimees Indrek Laul. „Kui iga Eesti elanik annetab ühe euro kuus, kogume aastas 15,792 miljonit eurot, millega saaks korda teha juba väga palju kirikuid. 5 või 10 eurot kuus on jõukohane ja huvipakkuv paljudele.“

EELK-le kuuluvad 174 kirikut, 21 kabelit, 79 pastoraati, 15 palvemaja kasutatakse igapäevaselt Eesti inimeste teenimiseks tervel nende elukaarel.

Enamus kirikuhooneid ja muid kogudustele kuuluvaid hooneid on muinsuskaitse all ja nende eest hoolitsemise finantseerimine peaks olema riigi ülesanne, märkis ta.

“Riik seda tegelikult ei tee. Pühakodade programmi raames kogudustele antud raha on kaduvväike,” lausus ta. “2017. a toetas muinsuskaitseamet Eesti pühakodade restaureerimist 660 486 euroga, kokku esitati pühakodade programmile 143 taotlust kogusummas üle 3,4 miljoni euro.”

Iga asutajaliikme panus fondi asutamisel oli 1000€, kõik nõukogu liikmed panustavad esimese tegevusaasta jooksul isiklikult veel vähemalt 2000€. Mitmed ettevõtted on juba panustanud oma tööga ja inimvaraga.

Toetusfondi asutasid eraisikutena Indrek Laul (fondi nõukogu esimees), Janek Mäggi (fondi nõukogu aseesimees), Väino Kaldoja ja Urmas Viilma. Nõukogusse kuuluvad veel Mart Hirtentreu, Heiti Hääl, Jüri Kraft ja Jüri Ehasalu. Toetusfondi asutasime selleks, et kirikule õlg alla panna, et toetada Eesti Evangeelset Luterlikku Kirikut kristliku usu, maailmavaate ja kultuuri edendamisel ning pärandi säilitamisel Eestis.