“Siia tuleb Tallinna värav – trammiühendus, bussiterminal, lennujaam – sellest saab üks meie pealinna süda, värav ja sõlmpunkt, mis toob meile kindlasti juurde uusi töökohti ja turiste. See on kindlasti linna poolt igati tervitatav,” just sellise sõnumiga esines 2017. aasta kevadel T1 Mall of Tallinna visioonikonverentsil Tallinna linnapea Taavi Aas.

Enne veel, kui valmib Rail Balticu Ülemiste terminal, on T1 Mall of Tallinn juba sügisest ühendajaks erinevatele transpordiliinidele. Keskuse ühel küljel peatub tramm juba täna, kuid vähe teada fakt on see, et peagi hakkavad keskuse juures peatuma ka kõik kaugliinide bussid, mis sõidavad Ida- ja Lõuna-Eesti suunas. Just T1 Mall of Tallinna eest lähevad bussid Suur-Sõjamäe alusesse tunnelisse nii nagu praegu trammid, et jõuda suuremate pööreteta lennujaama.

Ei ole kahtlustki, et T1 Mall of Tallinna arendajad panustasid õigele kaardile, kui otsustasid juba selle sajandi alguses ühe oma uue keskuse rajada just Peterburi maantee algusesse. Siis ei olnud neil aimugi, et täpselt samasse kohta ehitatakse varsti Rail Balticu peaterminal.

Seega asub T1 Mall of Tallinn täpselt uues Eesti väravas, mis hakkab meid ühendama Kesk- ja Lääne-Euroopaga. Juba loetud aastate pärast ehk esialgsete plaanide järgi aastal 2026 hakkab siit terminalist iga päev väljuma kaheksa ja siia saabuma sama palju reise. Kuivõrd prognooside järgi hakkab Rail Baltic teenindama ligi 1 miljonit reisijat aastas, siis võib vaid oletada, millise reisijate voolu tekitab see ka uues Tallinna väravas.

“T1 Mall of Tallinna üks eesmärk on olla mugav vahepeatus kõigile, kes ootavad lennukit, bussi, rongi või trammi, mis ühendab lennujaama sadamaga. Rääkimata rikkalikust kaupluste võrgust, restoranivalikust, kinodest ja meelelahutusest, saab meilt ka operatiivset infot saabuvatest ja väljuvatest reisidest,” lausus T1 Mall of Tallinna arendaja, Pro Kapitali juhatuse liige Kristjan Kask.

Rail Balticu peaterminali või täpsemalt Ülemiste reisijate terminali ehitustööd peaksid jääma aastate ajavahemikku 2020–2023. 2014. aastal tunnistati terminali arhitektuurse ideekonkursi parimaks ideekavand "Tagasi", mille autoriks oli arhitektibüroo 3+1 arhitektid koosseisus Gert Guriev, Markus Kaasik, Riin Kersalu, Kerstin Kivila, Taavi Lõoke, Mihkel Meriste, Andres Ojari, Siim Tiisvelt ja Ilmar Valdur.

“Selline sõlmpunkt, kus lennukite, rongide, busside ja trammide väravad otse Tallinna kesklinna külje all ristuvad, on põhjamaade ja Euroopa mõistes ainulaadne. Mujal on pealinnad juba nii terviklikult välja ehitatud, et kõikide transpordiliinide sidumine ühes konkreetses punktis on võimalik üksnes elu epitsentrist kaugel äärelinnas. Sellest sünergiast, mida uus keskus koos oma transpordisõlmega loob, ei kujune mitte ainult värav Tallinna, vaid värav Eestisse,” võttis aastatagusel konverentsil T1 Mall of Tallinna juurde tekkiva uue sõlmpunkti väärtuse kokku majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna juhataja Indrek Gailan.

Jaga
Kommentaarid