Alates jaanuarikuust on Elcoteq Tallinn oma Lasnamäel asuvatesse kahte tehasesse juurde palganud ligi 800 töötajat, tuues töötajate arvu lähedale 2000. aasta rekordilisele töötajate arvule — 3300-le inimesele. 2001. aastal pidi ettevõte telekommunikatsioonisektori madalseisu tõttu koondama rohkem kui 1000 töötajat.

“Meil läheb ülesmäge,” ütles Elcoteq Tallinna juhatuse liige Ilmar Petersen. Tõusu põhjendas ta majanduse ja telekommunikatsiooniäri viimaste aegade kiire arenguga, samuti kontserni otsustega. Nimelt pakub Elcoteq varasemast rohkem erinevaid elektroonikavalmistamise teenuseid ja suurendab seeläbi oma kliendiportfelli. Samuti tuuakse osaliselt Eestisse lähiajal suletava Espoo tehase 170 töökohta.

Petersen ei nõustunud avaldama, kui palju on siinne tehas kasvatanud oma tootmismahte. Soomes asuva peakorteriga Elcoteq on börsifirma ja seepärast tema juhid kidakeelsed. Firma poolaasta majandustulemused avaldatakse 4. augustil.

Elcoteqi personalijuht Agnes Hanseni sõnul intervjueeritakse hetkel 70-100 töösoovijat päevas. Neist saab tööd 120-130 kuus. Suur osa Elcoteqi töölepingutest on tähtajalised, sest firma kardab turgude kõikumisi ja soovib olla ettevaatlik.

“Me ei taha inimesi petta ja lubadusi anda, sest me ei ole kindlad,” lausus Petersen, keeldudes nimetamast ajutiste lepingute osakaalu. “Üritame leida sobiva tasakaalu, et saaksime olla paindlikud muutustele, samas hoida sobivaid inimesi, sest klientide ees peab ju usaldusväärne olema.”

Eile hommikul tööle rutanud Elcoteq Tallinna elektrik Mati Makke hinnangul võivad kuni pooltel töötajatel olla tähtajalised töölepingud. Tema ise on tehases töötanud juba 8 aastat, saades netopalka kuni 8 000 krooni kuus. “Naiste palgad on väiksemad, 3000 krooni ringis. Nad on liinitöölised, venelased ja neil ei ole keelt,” rääkis ta. “Ega liini peal palka maksta, tööjõuvahetus on seal suur.”

Siinsete elektroonikatööstuste laienemise ja mõne uue tulekuga on Elcoteq hakanud erinevalt aastatetagusest aktiivselt töötajaid värbama, pannes kuulutusi raadiosse, internetti ning viies katsetuslikult läbi kampaania Narvas. Hulk sealseid naisi käib nüüd Tallinnas tööl, üürides endale mitme peale Tallinnas korteri. Lisaks on Elcoteq saanud töötajaid ka hiljuti koondamisteateid väljasaatnud ettevõtetest, näiteks Normast.

Elcoteqi juhid tõdevad, et märgid näitavad töötajate arvu veelgi suuremat kasvu tuleva sügise jooksul. “Pole võimatu, et arv tuleb suurem kui 3300 inimest,” ütles Ilmar Petersen.

Elcoteq Tallinn on Eesti suurim eksportöör ja mõjutab oluliselt siinset majanduspilti — statistikaameti andmete põhjal moodustas möödunud aastal Elcoteqi osakaal koguekspordist 14%.

Jaht uutele töötajatele on üldine
Elcoteqi kõrval on aktiivselt uusi töötajaid hakanud värbama ka teised tootmismahte kasvatavad elektroonikatööstused.

Tallinnas Järvel asuv Stonerdge Electronics on palganud poole aasta jooksul juurde 55 inimest, viies töötajate arvu 200ni. “Kasvame, sügisel tuleb tõenäoliselt veelgi rohkem uusi inimesi võtta,” ütles tehase juhataja rootslane Jan Carreman.

Ka Kuressaare elektroonikatootja Incap Electronics palkab uusi inimesi, tahtes sügiseks senisele 90 töötajale lisaks kuni 210 inimest. Firma ehitab parasjagu uut tehast, kolmekordistades tootmisvõimsuse.

Sauel asuva 56 töötajaga Orbise Eesti juhataja Urmas Paisniku sõnul on koondamiste periood sektoris möödas. “On tunda survet tööjõu hankimiseks ja see kasvab veel,” rääkis ta.

Kokku on Eestis umbes 30 elektroonikatööstust, kes teevad peamiselt Skandinaavia firmadele allhanget ja annavad tööd umbes 5000 inimesele. Sügisel avavad Tallinnas uksed sellised uued elektroonikatööstused nagu LGP Allgon ja Inrinsic Electronicsi pankrotivarasid osta tahtev LEAB Eesti.

Liinitöölisest spetsialistiks
Pooleteise kuuga tõusis Elcoteq Tallinnasse ajutise lepinguga tööle tulnud Andrei Muromski liinitöölisest spetsialistiks.

“Kui ma siia alguses tulin, tehti minuga ajutine leping kuueks kuuks,” seletab Muromski vene keeles. “Hirmu mul küll ei olnud, et mis peale selle lepingu lõppemist saab. Lihtsalt tuleb ennast heast küljest näidata.”

Sellega hakkama saanud Muromski tähtajaline leping tehti eelmisel nädalal ümber tähtajatuks, tema uueks ametinimetuseks on inventeerimise spetsialist.

Elcoteq annab tööd seotud firmade 150 töötajale
Firmad, mille osad töötajad töötavad vaid Elcoteqi heaks
Firma nimi… tegevusala… inimeste arv

  • Falck Eesti…. turvateenus…. 80
  • Fazer Eesti/Amica…. toitlustus…. 43
  • Schenker…. logistika…. 14

    Sellele lisaks on Elcoteqil juhatuse tasandil sõlmitud lepingud 36 ettevõttega, kelle kohta on väga raske öelda, mitu inimest just tänu Elcoteqile tööd saab

    Allikas: Elcoteq