Kui investorid hakkavad närveldama, millest täna on Euroopa aktsiaturgudel märke, ja tõmbavad fondidest raha välja, siis võib see vähendada ka isu meil käiva aktsiapakkumise vastu. Kui praegune ärevus kestab nädala on pakkumise edukus küsimärgi all.

Itaalia kriis näib süvenevat, kuna erakorralised valimised ähvardada kujuenda sisuliselt euro referendumiks.

Itaalia aktsiaturg langes täna ligi kolm protsenti jätkates eilset allakäiku. Itaalia valitsuse kümne aastase võlakirja hinna kukkumine tõstis võlaintressi 22 baaspunkti võrra 2,66 protsendini.

Itaalia poliitiline kriis surus euro 6,5 aasta madalaimale tasemele. Euro langes dollari vastu päevaga 0,3 protsenti, tasemele 1,16 dollari vastu. Kui eile langesid Itaalia pankade aktsiad neli protsenti, siis täna oli nende languseks viis protsenti.

Justkui Euroopa finantsturgudel on veel ebakindlust vähe, ähvardab reedel Hispaania peaministrit Mariano Rajoyd umbusaldushääletus. Hispaania aktsiaindeks langes 2,6 protsenti.

Nende kahe maa spetsiifilised teemad on rikkunud ka laiemalt investorite tuju. Poola aktsiaturg langes täna keskpäevaks 2,4 protsenti, Prantsusmaa 1,6 protsenti, Saksamaa 1,5 protsenti, Kreeka 2,5 protsenti, Taani 1,2 protsenti, Soome 1,5 protsenti, Šveits 1,1 protsenti, Norra 0,9 protsenti, Ungari 2,6 protsenti, Madalamaade oma ühe protsendi, Belgia kaks protsenti, Portugal 2,9 protsenti, Austria 3,7 protsenti, Rootsi ühe protsenti.

Seevastu Tallinna börs tõusis 0,06 protsenti, Vilnius 0,09 protsenti ja Riia langes 0,07 protsenti.