Ajalehtede ja ajakirjade kojukandega tegelev Express Post tekitas mõne päeva eest oma klientides elevust, kui postitas neile juhendi, milles esitatud nõuded postkasti korrektsele tähistusele jäid paljude klientide jaoks segaseks, kirjutab ERR.

Postiettevõtte kojukandevõrgu haldur Rene Ottesson rõhutab, et tegemist pole mitte uute kojukandetingimustega, vaid postiseadusest tulenevate nõuetega, mida nad on pisut põhjalikumaks timminud, ning see postitati üksnes neile, kelle postkasti tähistus praegu tingimustele ei vasta.

Põhiline viga, mida inimesed teevad, on, et tähistavad postkasti oma nimega, ent mitte aadressiga. Kuna aga perioodikaväljaanded pole tähistatud nime, vaid aadressiga, ei oska pidevalt voolav kojukandekaader lehte õigesse postkasti panna, kui sellel aadress puudub. Seejuures pole nime näitamine postkastil jätkuvalt keelatud, ent aadress kohustuslik.

"Nimi pole postkastil oluline, sest lehti postitatakse aadressipõhiselt. Meil töötab üle 450 inimese, ei saa eeldada, et iga lehekandja tunneb inimesi isiklikult ja postitab tellitud väljaanded nimede põhjal," põhjendas Ottesson ERR-ile.

"Püüdsime seda teha selgesti mõistetavalt, et inimene saaks oma postkasti ära märgistada vastavalt juhendile," viitas Ottesson puudulikult tähistatud postkastide omanikele saadetud selgituskirjale.

Kortermajade puhul probleemi ei esine, neil kõigil on korterinumber nõuetekohaselt postkastil olemas, ent eeskätt on kojukandefirmal mure hajaasustusega maapiirkondades, kus üksnes nime esitamine postkastil on pigem reegel kui erand.

Miks teeb teavitustööd just Express Post, aga mitte riiklik postiettevõte Omniva, kes allub samuti postiseadusele, põhjendas Ottesson sellega, et kahel ettevõttel on kummalgi oma kojukandesüsteemid ning oma süsteemi muutmise on ette võtnud just Express Post.

Refereeritud artikli täisteksti loe ERR-ist.

Õigesti ja korrektselt on postkast märgistatud, kui:

* Kortermajas on kõikidel postkastidel korteri number;

* Mitme korteriga eramajas on kõikidel postkastidel korteri number;

* Paarismajades, ridaelamutes ja muudes eraldi sissekäikudega majades on postkastidel majaosa number või täht;

* Tänava tähistuse puudumisel, peab postkastil olema tänavanimi ja maja number;

* Asulatest väljaspool olevad postkastid on tähistatud aadressi ja soovi korral ka nimega;

* Grupipostkasti puhul on igale kastile märgitud täpne aadress;

* Juriidilised isikud (ettevõtted) on postkasti märgistanud ettevõtte nimega;

* Maaüksused, millele on määratud mitu aadressi e. paralleelaadressi, millest üks on tänavanimi koos maja numbriga ja teine on nimeline (nt Pikk 12//Raja), siis postkastile on märgitud tänavanimi ning maja number.