Otsus tehakse enne homset erandite kehtimise lõppu ja see kutsub tõenäoliselt esile Euroopa Liidu vastumeetmed.

Kaks allikat ütlesid Reutersile, et avaldus on planeeritud täna hommikule Washingtonis, kuid ajastus võib veel muutuda.

USA president Donald Trump kehtestas 23. märtsil 25-protsendise imporditolli terasele ja kümneprotsendise alumiiniumile, kuid tegi ajutised erandid Euroopa Liidule, Kanadale, Mehhikole, Brasiiliale, Austraaliale ja Argentinale.

Trump rakendas 1962. aasta kaubandusseadust, et kaitsta USA terase- ja alumiiniumitootjaid, põhjendades seda rahvusliku julgeolekuga. Mõlema metalli ülemaailmses ülekülluses süüdistatakse enamasti Hiina ületootmist.

Euroopa Komisjon on öelnud, et Euroopa Liidule tuleks teha alaline erand, sest Euroopa Liit ei ole terase ja alumiiniumi liigse pakkumise põhjustaja.

Euroopa Komisjon on öelnud, et kehtestab oma tollid 2,8 miljardi euro väärtuses USA eksportkaupadele, sealhulgas pähklivõile ja teksastele, kui Euroopa Liidu metallieksport 6,4 miljardi euro väärtuses läheb tollide alla.

Majandusteadlaste sõnul võib USA vastasseis Euroopa Liiduga kalduda kaubandussõja suunas, eriti pärast seda, kui Trump algatas eelmisel nädalal uue rahvusliku julgeolekuga seotud juurdluse autode impordi kohta, mis võib samuti viia tollitariifide kehtestamiseni.