“Meile küll koolis ei seletatud, mis reegel see täpselt on. Mõtlesin, et seadus on selline, sest olen ka teiste autokoolis õppinud tuttavatega rääkinud ja tähtaeg kehtib kõikides autokoolides,” räägib juba maist juhilubade riikliku eksami võimalust ootav piiga. Temal on tulnud selle aja jooksul teha järjepanu kolm koolieksamit. Esimene kord läbis ta teooriaeksami oma autokoolis edukalt. Kuna aga autoregistrikeskusesse eksamile pääsemiseks olid järjekorrad pikad, nullis tulemuse seesama kurikuulus kehtivustähtaja ületamine. Tuli teha teine eksam, kuid selles testis kukkus tüdruk läbi. Kolmanda eksami tegemiseks tuli taas eksamitasu maksta. Praeguseks on tal järjekordne kehtiv “pass” ARKi teadmistekontrollile pääsemiseks käes ja innukas õpilane loeb päevi, et see enne uut aegumist käiku lasta.

Kadrioru Autokooli õpetaja Andi Matsin tunnistab, et korduseksameid tuleb tal vastu võtta väga tihti. “Põhiprobleem on, et ARK on väga sageli üle koormatud,” nendib ta. Eksami aegumine kimbutab tema sõnul õpilasi sageli nende oma süül. “Nad kaovad ise ära ja kui nad siis mõne aja pärast uuesti välja ilmuvad, on kõik meelest läinud,” jagab Matsin kogemusi. Ta meenutab viimast kahte gruppi, kus kokku kolmekümnest õpilasest on napilt kolmandik õigel ajal õppetööl osalenud ja eksamil käinud. “Meie oleme võtnud kursi, et kui tegu on täiskasvanud inimestega, teavad nad ise, mida tahavad.” selgitab ta.

Kalju Autokooli juht Kalju Aun viitab samuti igivanale tõele, et kahe kuuga kiirelt omandatu jookseb ka kiirelt peast välja. Seega kuuajaline aegumistähtaeg on pigem õpilase enda kaitseks. Aun rõhutab veel psühholoogilist tähtsust: õpitut uuesti üle korrates ja äsja edukalt eksami sooritanuna on kindlam tunne riiklikule oskusteproovile vastu minna.

ARKi juhilubade osakonna juhataja Toivo Kangur on kuuajalise eksamitähtaja aegumise teemat kuuldes üllatunud. Kangur seletab, et kui inimesel on autokooli tunnistus käes, võib ta sellega riiklikule eksamile tulla kasvõi kolm aastat hiljem. Samuti on tema sõnul osaliselt petlik jutt ARKi eksamijärjekordadest. Teooriaeksamiks praegu järjekorda pole. Järjekordade jutt tuleb tema sõnul sellest, et autokoolid panevad tavaliselt aja kinni terve grupiga tulekuks ja kümmekonna inimese korraga eksamineerimiseks tuleb nädal-paar kannatust leida.