Delfi Kasuliku portaaliga võttis ühendust puhkaja, kes käis perega Türgis, Antalyas reisil. Algsed reisi toimumise kuupäevad pidid olema 22. - 30. juuni. Reisija sõnul pidi tagasilend SmartLynx Airlines lennukiga toimuma 30. juunil kell 10.25 kohaliku aja järgi.

„29. juunil kella 7 paiku saime reisikorraldajalt kõne, et lend lükatakse edasi järgmiseks päevaks, 1. juuliks kella 08.55ks. Meile öeldi, et reisikorraldaja poolt oli meile makstud veel üks päev hotellis," selgitas puhkusereisil käinu. Ta lisas, et reisikorraldaja Novatourisile selles osas neil etteheiteid ei ole.

Lennujaamas jagatud blanketid olid lennufirma kaitseks

1. juunil kell neli varahommikul lennujaama jõudes anti kõikidele reisijatele kokkuleppe blanketid, mis pidid seletuse kohaselt tagama viivituse hüvitamiseks 100-eurose kompensatsiooni. Blanketile tuli kirjutada reisija ja reisi andmed ning kinnitada, et pärast kokkuleppele alla kirjutamist loobutakse kõigist hilisematest kaebustest.

Lennu edasilükkamise põhjust reisija sõnul konkreetselt ei teatatud, kokkuleppe avaldusel oli kirjas ainult, et „erakorralised põhjused".

„Paljud inimesed täitsid andud blanketi segaduses ära, aga minu meelest neid peteti. Tegelikult ei ole see summa, mida nad oleksid pidanud saama," rääkis reisija.

Hiljem Eestis oma õigusi uurides, avastas Delfi poole pöördunud reisija, et sellise lennu edasilükkamise korral on ette nähtud kompensatsioon kõvasti suurem kui pakutud 100 eurot. Kompensatsiooni suurus oleneb sihtkoha kaugusest ja edasilükkamise ajast ning oleks antud juhul tulnud 400-600 euro kanti.

Lennufirma tegeleb probleemidega

Läti lennufirma SmartLynx pressiesindaja Ilva Priedniece sõnul on ettevõtte lendudega viimasel ajal tõepoolest tihti viivitusi ette tulnud ja nad vabandavad enda klientide ees, kes on selle tõttu ebamugavusi tundma pidanud.

„Me ootame hetkel uut lennukit, mille saabumine viibib kahjuks mõnede formaalsuste tõttu. See on endaga kaasa toonud puudujäägi lennupargis, mis omakorda on põhjustanud hilinemisi," selgitas Priedniece. Ta lisas, et ettevõte püüab olukorda võimalikult palju parandada, kuid praegu lennunduses valitseva kõrghooaja tõttu on tekkinud probleemid lennuplaanis.

Reisijatele pakuti SmartLynx esindaja sõnul kohe kompensatsiooni, et vältida hilisemat uurimist ja pikki vaidlusi kõigi osapooltega, kas siis hilinemine on põhjustatud „erakorralistest asjaoludest" või mitte. „Iga viivituse osas kohaldatakse sisejuurdlus ja seetõttu ei ole võimalik kohe täielikult määrusejärgset hüvitist tasuda," selgitas Priedniece.

„Ma tahan inimestele südamele panna, et lugege sellised dokumendid alati läbi, ärge kirjutage läbimõtlematult kuskile alla ning uurige kindlasti enda õiguste kohta," hoiatas reisija teisi, kes peaksid samasse olukorda sattuma.

Reisija sõnul oli blanketiga kaasas käinud selgitus olnud segane ja polnud aru saada, kellele täpselt see esitada tuleb ning kas kõigile reisijatele oli ette nähtud kokkuleppel toodud kompensatsioon. Blankett oli personaalne, kuid neid jaganud reisiagent selgitas, et hüvitis on mõeldud pere peale.

Segadus väljastatud pardakaartidega

Reisija sõnul oli huvitav ka see, et tagasilennul väljastati neile pardakaardid ja pagasi sildid, millel oli tagasilennu ajaks 30. juuni kell 10.25 nii nagu esialgselt plaanis oli.

„Probleem tekkis sellest, et puudusin 01.07 töölt, kuna naasime päev hiljem. Minu puhkus oli ametlikult kuni 30.06 ja tööandja soovib tõendit, et ma ei jäänud reisile kauemaks omal soovil, vaid lennufirma tõttu, mida mul esitada pole," rääkis ta.

Priedniece kommenteeris pardakaardi osas, et igal juhul väljastatakse see lennu algse kuupäeva ja kellaajaga. „Edasi peavad reisijad hoidma end kursis teabeekraanidel esitatava ja väljahõigatavate teadaannetega lennujaamas kohapeal, sest info võib jooksvalt muutuda," täpsustas ta. Antud reisi puhul edastasid Priedniece sõnul teated lennuaja muutusest reisijatele maapealse käitlemise agendid.

Novatours: „Tegemist oli kahetsusväärse juhtumiga, andsime endast parima, et kliendid võimalikult vähe ebamugavust tunneksid"

Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht Olev Riisberg ütles, et eelmisel nädalavahetusel Antalya lennu hilinemise puhul oli tegemist kahetsusväärse juhtumiga ja olukord oli ka üllatuseks Novatoursile.

„Lennuoperaator SmartLynx Airlines tõi lennuaja muutuse põhjuseks eelmiste tellimuslendude hilinemised ehk ettenägematud asjaolud, mis kandusid üle mainitud Antalya lennule," rääkis Riisberg.

Riisbergi sõnul käitus Novatours vastavalt lennufirma edastatud infole ning sellest teatati kohe kõiki välispartnereid ja kliente. „Antalyas olevatel klientidel pikendati majutust koos toitlustusega kuni väljalennuni," lisas ta.

Novatours on võtnud lennukite väljumiste korrektsuse suure tähelepanu alla. „Loodetavasti õnnestub SmartLynxil hilinemiste jadale leida mõistlik ja kiire lahendus. Lennufirma on kinnitanud, et tegeletakse sääraste juhtumite edasise vältimisega," selgitas Riisberg.

Hilisema kinnituse saamiseks lennu toimumisaja kohta, tuleb Riisbergi sõnul pöörduda oma reisikonsultandi, kindlustusseltsi või otse reisikorraldaja poole.