ERR kirjutab, et korraldas eksperimendi, kus testis, kas alaealine saab iseteeninduskassas ilma dokumenti näitamata alkoholi osta. Testis osales täiskasvanu järelvalve all alaealine, kes tõestas, et kasssas saab õllepurgid ilma teenindaja märkamata skaneerida.

Prisma turvaosakonna juht Jekaterina Aljohhina rääkis, et iga ostu puhul näeb teenindaja enda arvutist kogu läbilöödud kauba infot ja alkohoolse joogi skaneerimisel kassa blokeerub. Kliendil ei ole võimalik tehingut lõpetada enne, kui teenindaja kohale tuleb ja kliendi vanust kontrollib, aga on võimalus ka, et teenindaja saab kontrolli kinnitada distantsilt.

SelveEkspressi kassas on samuti võimalik ost kinnitada distantsil, aga mitte sellisel juhul, kui ostu sooritaja Partnerkaart kuulub alaealisele, sellisel juhul peab Selveri süsteemi veebijuhi sõnul teenindaja ostu vabastama makseterminalis kohapeal.

Nii Prisma kui Maxima esindajad kinnitasid, et nende teenindajatel on kohustus küsida dokumenti kõikidelt, kes näevad välja nooremad kui 30 aastat.

Tervise Arengu Instituudi (TAI) tervise ja heaolu edendamise keskuse vanemspetsialisti Triin Sokki sõnul on vaatamata sellele, et jaeketid kinnitavad süsteemi toimimist, probleeme kõigil. Suurte poodidega võrreldes on rohkem muresid väikepoodide ja tanklatega, kus noortelt küsitakse dokumenti vähem.

Kõige vähem nõuavad teenindajad dokumenti lahjat alkoholi ostvatelt noortelt, ehkki valdavalt noored just õlut-siidrit osta üritavadki, nii et nende kättesaadavuse probleemiga peab TAI hinnangul eraldi tegelema.