Täna lõunal teatas Premia, et kutsub tagasi oma Maahärra brändi Mehhiko segu, kuna see võib olla saastunud ohtliku listeeriabakteriga.

„Maahärra külmutatud toote tagasikutsumine on ettevaatusabinõu, kuna toiduohutus- ja kvaliteet on meie ettevõtte poliitikas tähtsuselt esimesel kohal. Palume allpool toodud märgistusega ’Maahärra mehhiko segu’ mitte tarbida, sest patogeen Listeria monocyognenes põhjustab tõsiseid tervisekahjustusi. Kutsume toote kaubandusest ja tarbijatelt tagasi. Vabandame klientide ja lõpptarbijate ees tekkinud olukorra pärast," kommenteeris Premia Tallinna Külmhoone AS kvaliteedijuht Kaja Räim.

Reedel tuli sarnase teatega välja Balbiino, kes kutsus tagasi mitu Härmavilja külmutatud segu.

Tagasikutsutavad tooted on:
Panniroog, Härmavili 400g
Hernes, mais, porgand, Härmavili 400g
Praadimissegu kartuliga, Härmavili 400g
Mais, Pinguin 2,5 kg

Nii Maahärra kui ka Härmavilja tooted on tulnud Greenyard Groupi Ungari tehasest, lisaks Eestile on tootja eksportinud oma tooteid ka Austriasse, Inglismaale, Rootsi ja Soome. Greenyard kutsub ettevaatusabinõuna tagasi tooted, mis on valminud 13.08.2016–20.06.2018. Greenyard on nende toodete tootmise ajutiselt peatanud.

The Independent kirjutab, et hetkel on üle Euroopa olnud juuni algusest saati 47 haigusjuhtu, milles tervelt 9 on lõppenud surmaga. Eestis pole hetkel teadaolevalt haigusjuhte esinenud.

Listeeriabakteriga saastunud toidu söömisel võib inimesel tekkida peavalu, iiveldus ja oksendamine. Erinevalt teistest bakteritest suudab listerioositekitaja paljuneda toiduainetes külmkapitemperatuuril.

VTA: toidu korralikul töötlemisel bakter hävineb

Kasulik uuris veterinaar- ja toiduametilt üle, kuidas listeeriabakter üldse toitu satub. Küsimustele vastas VTA pressiesindaja Elen Kurvits.

Kust listeeriabakteri oht tuleb? Kuidas on maisi see bakter sattunud?

Listeeriabakter võib maisi sattuda keskkonnast ja tootmisliinidelt. Hetkel pole selge, kuidas bakter maisi sattus, kuid Ungari vastav ametiasutus tegeleb asjaolude väljaselgitamisega.

Kas ka teiste tootjate tooted võivad olla saastunud? Näiteks konservimais.

Veterinaar- ja Toiduametit on nii Premia Tallinna Külmhoone AS (Maahärra) kui ka AS Balbiino (Härmavili) teavitanud Ungari ettevõttest pärinevate toodete tagasikutsumisest. Hetkel pole alust arvata, et ka teiste tootjate tooted võivad olla saastunud. Kui rääkida konserveeritud maisist, siis tegemist on töödeldud toiduga, kus listeeriabakteri olemasolu on välistatud.

Kas antud bakter võib olla ainult maisis?

Antud bakter võib esineda ka teistes juurviljades, kuid toidu korralikul keetmisel ja praadimisel bakter hävineb.