„Täna oleme jõudnud nii kaugele, et ilmaoludest haavatavaid paljasjuhtmelisi madalpingeliine on Eestis veel järel mõnituhat kilomeetrit ning need on plaanis paari aasta jooksul ilmastikukindlatega asendada," ütles Elektrilevi varahalduse valdkonna juht Rasmus Armas.

„Oleme alates 2008. aastast võtnud igal aastal maha üle 1000 kilomeetri paljasjuhtmelist õhuliini ja asendanud ilmastikukindlaga," sõnas Armas.

Elektrilevi võrgupiirkonnas oli rikkeid esimesel poolaastal 5454, möödunud aastal kokku oli neid 12 131. Võrgu töökindlust on Elektrilevi hinnangul aidanud tõsta ilmastikukindla võrgu ehitamine.

Armas lisas, et alates 2020. aastast liigub Elektrilevi investeeringute fookus suuremate keskpingeliinide uuendamisele, kuna selleks ajaks on praktiliselt kogu Eesti madalpingevõrk ilmastikukindlaks muudetud.

Tänaseks on kogu Elektrilevi võrgust 64% ilmastikukindel, aastaks 2025 on eesmärk jõuda 75%-ni, kokku on ettevõttel umbes 60 000 kilomeetrit elektriliine.

Ilmastikukindel võrk koosneb maakaablitest ja tänapäevastest kaetud juhtmega õhuliinidest, mis on tunduvalt ilmastikukindlamad ja jätkavad tööd ka näiteks puu kukkumisel liinile.