Delfile saabus täna mitu vihjet, kus lugejad väidavad, et neile on helistatud +685 algusega numbritelt, lastud korra heliseda ning siis on kõne kohe katkestatud.

Kõned tülitasid eestlaseid öösel ning ka täna hommikul.

Politsei ja piirivalveameti vanempressiesindaja Maria Gonjaki sõnul on aastaid üks levinuimaid petuskeeme olnud vastamata kõnede tegemine välismaa numbritelt, millele tagasi helistades võetakse helistajalt mitmekordset tariifi. "Teise variandina saabub kõne välismaa numbrilt ja selle vastuvõtja kuuleb vaikust või kõne katkeb, mis sunnib inimesi tagasi helistama. Kui kõnet välismaalt oodata ei ole, siis ei maksa vastata tundmatult numbrilt tulnud vastamata kõnele, eriti kui helistaja on nimme lasknud telefonil vaid mõni hetk kutsuda," selgitab Gonjak.

Telia riskijuhtimise osakonna juhataja Andreas Meister kinnitab, et pühapäeva öösel vastu esmaspäeva on Telia Eesti klientidele tehtud vastamata kõnesid Samoa suunakoodiga +685 numbritelt.

"Telia soovitab sellistesse kõnedesse ja sõnumitesse, kus palutakse tundmatule välismaa numbrile tagasi helistada või teavitatakse ootamatust võidust, suhtuda äärmiselt skeptiliselt. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole, samuti ei ole soovitatav selliseid kõnesid vastu võtta," ütles ta.

"Palume sellistest numbritest oma mobiilioperaatorile teada anda. Kui tegu on näiteks ühe kindla numbriga, mille pealt tehakse pidevalt Eesti operaatori võrku n-ö spämmikõnesid, saab operaator selle blokeerida," rääkis Meister.

Ka Tele2 kinnitab probleeme. Ettevõtte kommunikatsioonijuht Kertu-Kätlin Käis ütles, et nädalavahetusel said mitmed Eesti mobiiltelefoninumbrite kasutajad, olenemata operaatorist, kõnesid Samoast.

"Kui inimene teab, et tal pole ühtegi selles piirkonnas reisivat tuttavat, siis soovitame nendele kõnedele mitte vastata, sest tegu võib olla petuskeemiga. Milles antud juhul skeem seisneb, pole teada, kuid tihti on taolised pettused üles ehitatud nii, et tehakse eritariifselt välismaa numbrilt vastamata kõne ja kui inimene helistab tagasi, teenib numbri omanik sellelt kasu," rääkis Käis

"Kui inimene on taolisele kõnele vastanud või tagasi helistanud, siis kindlasti tasub oma jooksva kuu saldol edaspidi täpsemalt silma peal hoida, seda saab teha näiteks Tele2 iseteeninduses. Kui klient avastab kummalisi väljaminekuid oma kõnearvestuses, peaks sellest kindlasti teada andma oma operaatorile."