Teadagi on Ameerika riik, mille ülikoolide õppemaksud on vaikselt aga kindlalt viimaste aastakümnete jooksul aina astronoomilisemaks muutnud. Seal õppimiseks tuleb üldiselt välja käia 30 000 – 100 000 dollarit, milleks kolm neljandiku õpilastest õppelaenu võtavad. Seda saavad nad siis aastakümneid tagasi maksta.

"Õnneks" loodi telekanalis TruTV meelelahutuslik mälu mäng, mille parimatele lubatakse nende õppelaenud kinni maksta. Esimeseks hooajaks kutsuti osalejate sõelumisele neid, kellel on muljetavaldav silmaring ning muidugi õppelaen. "Me paneme oma osalejad proovila kõiksuguste varia küsimustega. Mängus võib ette tulla kõik, mis maailmas toimub, näiteks poliitika, geograafia õppelaenu süsteemi tundmine, popkultuur ja palju muud," seisab saate kodulehel.

Projekt on sotsiaalmeedias juba tekitanud omajagu furoori, sest inimestele pole selge, kas tegu on toreda viisiga, kuidas hädasolijaid aidata või nahaalse teiste õnnetuse pealt raha kokku kraapimisega. Saatejuht, vanglaseriaalist "Oranž on uus must" tuntud Michael Torpey saab väidetavalt aru, kui murettekitav "Paid Off'i" kandev idee on, ent samas arvab ta, et just see ongi asja mõte.

"See on saade millesugust ei peaks eksisteerima. Kui inimesed näevad seda kui parimat võimalust nende laenu maksmiseks, siis on see lihtsalt pöörane. Mingis mõttes ongi see show kui hullumeelsuse mõtteharjutus, mina seisan juhma näoga siin ja mängin lolli senikaua, kui mind peatatakse. Kuni selleni, et õppelaenu kriisi eest vastutavad isikud kogunevad ja mõtlevad, et Torpey jätab neist täieliku idikate kamba mulje. Siis peavad nad probleemile mingi uue lahenduse mõtlema," on mehe väitel show taga sügavam missioon.

Tegelikult ei oleks selline sari normaalses maailmas pidanud kunagi ideeks realiseeruma, aga ilmselgelt pole see täna reaalsus. Viimase kümne aasta jooksul on Ameerika üliõpilaste kogulaenukoormus kasvanud 600 miljardilt 1,4 triljoni dollarini. Sellises mahus probleeme teiste riikide õpilaste seas märgata pole. Kuni midagi ei lahene, näeme tõenäoliselt "Paid Off"-laadseid projekte aina rohkem.