Esimena tasub tähele panna, et keha saaks piisavalt vedelikku. Vee joomine on vedelikupuuduse vältimiseks eriti oluline. Kuuma ilmaga tuleks tarbida rohkem vett, sest suurenenud higierituse tõttu lahkub seda kehast rohkem kui tavaliselt.

Vedelik transpordib rakkudesse toitaineid ja viib kehast uriiniga välja jääkaineid. Esimesed vedelikupuuduse sümptomid on janu, pearinglus, väsimus, kuivad silmad, suu ja huuled. Eriti oluline on vett juua treeningu ajal ja järgselt ning pärast alkoholi tarbimist.

Vedelikutaseme hoidmiseks kehas on kõige parem ja tervislikum juua just vett, sest selles ei ole kaloreid ega suhkruid, mis mõjutab hammaste tervist. Kellele tavaline vesi ei istu, võib juua vett gaseeritult, lisada sidruniviilu või veidi puuviljamahla.

Soovitused söögi ja joogi osas

Söö vett sisaldavaid toite, näiteks arbuusi. Arbuus sisaldab lisaks veele lükopeeni, mis aitab kaasa keha kaitsmisele päikese eest. Arbuusis sisalduv lükopeen muudab puuviljad ja köögiviljad erkpunaseks. Seda sisaldub veel tomatites, papaias ja greibis. Küll aga mitte näiteks maasikates, sest nende punase värvi annab teine aine.

Samuti on kuuma ilmaga kasulik süüa salateid, eriti salatilehti, kurki, sellerid ja redist, mis koosnevad üle 95% veest. Lisaks sisaldavad palju vedelikku maasikad ja suvikõrvitsad. Veerikkaid puu- ja köögivilju süües garanteerid suure tõenäosusega, et keha saab kätte päevase vajaliku veekoguse.

Kuigi kuuma ilmaga võib tekkida isu pigem külma joogi järgi, siis tegelikult aitab just soe jook kehatemperatuuri paremini kontrolli all hoida. Sooja joogi joomisega kaasnev soosjuskoormus suurendab üldist higi eritamist, millega koos keha jahtub läbi aurustumise ja kokkuvõttes aitab kaasa sooja tasakaalu säilimisele kehas.

Väldi alkoholi ja söö vähem liha

Kuigi jaheda veini või õlle joomine võib olla kuumas ilmas mõnus jahutav, siis tegelikult alkohol võib esile kutsuda vedelikupuudust. Viimast eriti ekstreemsete temperatuuride korral. Alkoholitarbimine kutsub esile vedeliku väljumist kehast ning sagedasemat urineerimist, mis võib lõppeda vedelikupuudusega.

Sooja ilmaga võib tunduda hea mõte korraldada grillpidu, kuid seda tuleks samuti kuumalaine ajal vältida. Lihas sisalduva proteiini seedimiseks kulub palju energiat ja selle tagajärjel tekivad kehas täiendavad kuumaprotsessid. Proteiini lagundamiseks organismis kulub 50-100% rohkem energiat kui süsivesikute lagundamiseks. Selle tõttu on kuuma ilmaga mõistlikum süüa väiksema proteiinisisaldusega toite.

Vältida tuleks ka liigset mahlapulkade ja jäätise tarbimist, vaatamata sellele, et neil võib olla näiliselt jahutav toime. Külmade toitude seedimine toob kehas kaasa hoopis temperatuuri tõusmise, sest keha asub ootamatut külma üle kompenseerima.