Selline katsetus on ajendatud keskkonnaministeeriumi sellesuunalisest jäätmeseaduse muudatusettepaneku. „Kohtkogumine muutub kohustuslikuks nii majapidamistele kui ka pakendiorganisatsioonidele ja avalikest pakendipunktidest jäetakse alles vaid üksikud," selgitas Saaremaa vallavalitsuse jäätmete peaspetsialist Katrin Koppel.

Saaremaa vallavalitsus koos pakendiorganisatsioonide TVO ja EPR-ega plaanib katsetada Eestis ainulaadset süsteemi, kus pakendite kogumine toimub vaid tekkekohal. Kui mitmes omavalitsuses on olemas nii avalike punktide kui ka kogumisteenus, siis Saaremaal tahetakse esimene neist kaotada.

Testperioodil on teenus tasuta

Testperioodil osutatakse kohtkogumisteenust Kuressaares ja Kudjapel ning see ei ole kohustuslik. Eramajad saavad kasutada pakendikotiteenust ehk siis teenusepakkuja toob kliendile tasuta läbipaistva, umbes 200-liitrise pakendikoti, mille klient täidab pakenditega vastavalt juhisele.

„Kokkulepitud päeval pannakse pakendikott oma koduvärava juurde. Pakendikotti ära viies jätab teenusepakkuja sinna uue koti. "Kui pakendid on õigesti kogutud ja kott õigeks ajaks välja pandud, siis klient teenuse eest midagi tasuma ei pea," selgitas Koppel.

Tähtis on, et pakend oleks õigesti sorteeritud. "Küll aga küsitakse nn tühisõidutasu siis, kui klient on unustanud pakendikoti või -konteineri välja panna, ning ka siis, kui selles on valed jäätmed," selgitas ka.

Praegusel teenusel on puudusi

Nõue korrektselt sorteerida kehtib ka praegu avalike pakendikogumispunktide osas, kuid seda ei täideta. "Valik on samahästi kui anonüümne ja nii satuvadki avalikku pakendikonteinerisse tihtipeale valed jäätmed alates riietest kuni WC-pottideni," nentis Katrin Koppel.

TVO tegevjuht Kristiina Dreimann ütles, et nemad olid nõus testiga liituma, kuna avalikud konteinerid ei täida eesmärki. "Avalikesse punktidesse tuuakse kõike muud kui puhast pakendijäädet, kastid ajavad üle ja ümbrus on räämas," rääkis ta.

Tema sõnul on tekkekohal kogumine mõistlikum, kuna siis tekib ülevaade jäätmete sisust ja sorteerimise kvaliteedist. Seetõttu oli tingimus, et kohtkogumisel kaotatakse avalikud punktid.