Sel nädalal avaldatud American Health Associationi uuringu järgi ei ole tervislik süüa palju erinevaid toite ja sealjuures vahel harva endale rämpstoitu lubada.

„Inimeste jaoks tähendab mitmekülgne dieet seda, et süüakse nii halba kui ka head toitu. Kui need asjad kokku panna, siis võib toidutarbimine tõusta ja tekitada ülekaalulisust. Palju efektiivsem oleks teatud toitude tarbimine lihtsalt lõpetada," kirjeldas üks uuringu autoritest Maricia de Oliveira.

Teadlased lisasid, et tihti mahuvad mitmekesise toiduvaliku sisse ka sõõrikud, krõpsud, friikartulid ja burgerid, mistõttu nad ei soovita sellist põhimõtet toitumisel jälgida, isegi kui n.ö halva toidu kogused on väga väikesed.

Eelistada tuleks taimedel põhinevaid toite, süüa palju puu- ja juurvilju, ube, täisteraviljatooteid, piimatooteid, õlisid, pähkleid, linnuliha ja kala, kuid vältima peaks praetud toite.

Uuringus selgus, et järjest vähem tarbitakse punast liha ja magusaid limonaade, aga näiteks ollakse vähem teadlikud naatriumi ohtlikkusest ja jätkuvalt süüakse liiga palju soola.

Refereeritud artikli täisteksti loe pikemalt Äripäevast.