Praegu võib panga põhikirja järgi mitte-eestlasi panga liikmeteks olla kuni 3%. “Üldiselt eestlastel on küll palju hoiuseid, kuid nad ei laena,” toob panga juht Tarmo Lõbu välja aastakümneid püsinud reegli kaotamise põhjuse.

Lõbu nimetab panka ülelikviidseks, mille tõttu võiks raha välja laenata peaaegu poole rohkem kui praegu. Appi tuleksid just kanadalased. Praegune panga laenumaht on 343 miljonit krooni, kolm aastat tagasi oli see poole väiksem.

50 aastat tagasi asutatud Toronto Eesti Ühispank on hoiu-laenuühistu, mille omanikud on liikmed ehk kliendid. Investeerimisaktsiad pole — igaüks, kes soovib pangas raha hoida või laenata, peab ostma 200kroonise aktsia, mida ühele inimesele, firmale või organisatsioonile ei müüda vähem ega rohkem kui üks. Panga omakapital moodustub umbes 1 miljonist kroonist liikmete aktsiatest ning 44 miljonist kroonist jagamata kasumist.

Heade kasumite tõttu otsustas panga juhatus ülemöödunud aastal, et jagab liikmete vahel ära ligi 700 000 krooni — hoiustajate teenitud intressidele anti juurde 15%, laenuvõtjate kontodele kanti 6,5% makstud intressidest. Möödunud aastal jagati sedamoodi laiali 2 miljonit krooni, põhiosas riisusid koore hoiustajad.