15-eurone laen

Lugeja kirjutas, et on laenanud võõrale inimesele raha sarnaselt loos „Heategu Ikea kassas: tõrkuva pangakaardiga nelja lapse ema sai päästva abi võhivõõralt“ toimunule.

Laagri piirkonna poes ostis keskealine naisterahvas minu ees toiduained ja veini, kui avastas, et rahakott on tööle jäänud,” kirjeldas lugeja.

Kell lähenes tema sõnul kümnele ning pärast lühikest nõutuse hetke kassapidajaga, oli lugeja lahkelt nõus maksma umbes 15-eurose arve.

“Naisterahvas oli väga tänulik, vahetasime kiirelt telefoninumbreid, et saaksin talle enda kontonumbri saata. Raha laekus kontole sama päeva õhtul,” kirjeldas heateo teinud lugeja. Ta lisas veel, et abi pakkudes ei kahelnud ta, et naisterahvas võiks talle tagasi maksmata jätta.

Heategu enne jõule

Anonüümseks jääda soovinud naisterahvas teatas, et on sarnases olukorras olnud aitaja rollis. “Enne eelmise aasta jõule olin Tallinnas Solarise Tigeri poes järjekorras, kui märkasin kahte umbes 10-aastast last, kes nähtavasti ostsid jõulukinke. Summa oli umbes 13 eurot ja maksmisel selgus, et pangakaardil pole piisavalt raha,” rääkis naine.

Probleem oli naisterahva sõnul selles, et ei olnud teada, kui suur summa neil puudu on. “Järjekord oli juba närviline ja seetõttu otsustasin otsustasin maksta nende eest – summa polnud minu jaoks suur. Lapsed olid šokis, aga ütlesid aitäh. Soovisin neile häid jõule,” kirjeldas naine.

Vahel abist keeldutakse

Küll aga kirjeldas sama naine situatsiooni, mis juhtus sel kevadel Minski kaubanduskeskuses ja abist keelduti.

“Ootasin kassajärjekorras ja enne mind ostis üks naisterahvas lihtsaid toidukaupu. Tal oli valida, kas osta kartulit või leiba ning luges kopikaid. Pakkusin talle, et võin tema eest maksta, kuna summa ei olnud suur,” kirjeldas ta.

Naine aga keeldus abist ja sai pahaseks, kuid lugeja kinnitas, et see ei heidutanud teda ja tal on plaanis ka edaspidi ümbritsevaid inimesi sel viisil märgata ning aidata.

Probleem võib tekkida ka siis, kui raha olemas

Viivi kirjeldas endaga eelmise aasta novembris juhtunud olukorda, kus oli bussiga teatrisse minemas ning võttis bussipileti ning teatrikava tarbeks automaadist 10 eurot sularaha.

“Buss hilines 25 minutit, aga lõpuks sain bussi peale. Küsisin piletit ning andsin 10-eurose, mille peale bussijuht pahandas, et miks küll inimesed nii suurte rahadega tulevad,” kirjeldas ta.

Viivi ei hakanud ütlema, et kahjuks automaadist 2-euroseid ei väljastada, aga ei pidanud kaua ootama, kui talle abi pakuti.

“Kõigepealt pakkus minu taga sisenenud neiu, et võib mulle pileti osta ja teisena pakkus enda abi noormees, kes andis mulle sõidu ajaks enda rohelise kaardi, juhuks, kui peaks kontrolör peale tulema,” rääkis ta.

Viivi tänas noormeest, kes pärast edasi sõitis ja seadis sammud teatri poole.