Mõisaomaniku esindaja Erki Selling oli toimunust shokeeritud ja Ärilehele põlengu kohta täpsemaid kommentaare anda ei soovinud. "Me ei tea veel, mis seal täpsemalt juhtus." Küsimusele, kas mõisas toimus juba mingeid tegevusi või seisis see tühjana, vastas Selling, et sel pole mingit tähtsust. "Minge kohapeale või vaadake pilte. Fakt on see, et seda [hoonet] nagunii pole enam."

Malla mõisa peahoone pärast põlengut

Foto 8. september 2018, pärast põlengu kustutamist.

Päevaleht kirjutas toona, 2014. aastal, et Soome hõbedaärimees ostis virtuaalse valuutaga teenitud tulu eest Lääne-Virumaal mõisa, mille ametlik müügihind oli umbes miljon eurot. Tegu oli Eesti ja ilmselt ka maailma kõige suurema bitcoin'i-tehinguga, kuigi bitcoin oli suhteliselt tundmatu ja jäänud tehnika- ja finantsasjatundjate pärusmaale. Kava järgi pidi Risto Pietilä looma Malla mõisa bitcoin'i-keskuse, kus käiksid koos maailma varakad bitcoin'i-entusiastid.

"Baltimaade bitcoin’i-paruniks tituleeritud Risto Pietilät ei ole lihtne tabada, aga ta pole ka tundmatu. Tegu on hõbedaäris läbi löönud soomlasega, kelle ettevõte on registreeritud Eestis. Pietilä on riiklike valuutade kohta pehmelt öeldes skepsist väljendanud," kirjutas EPL neli aastat tagasi.

Hetkel on Pietilä Eestis seotud mitme ettevõttega, millest ühel, OÜ Silvervaultil, on peal kustutamishoiatus, ettevõte pole mitmeid aastaid esitanud majandusaasta aruandeid. Firma tegevusvaldkonnaks on märgitud finantsteenuste osutamine.

Lisaks on ta nõukogu liige ettevõttes CBD Europe, mis kuulub Portugali residendist soomlasele Tapio Mäkile ja ettevõtjatele Aigar Ajaotsale, Arvi Möldrile, Martin Henningule ja Nerijus Poceviciusele ja mis tegeleb eeterlike õlidega.

Eesti Investeerimishõbe OÜ kuulub täielikult Pietiläle. 2016. aasta aruandes kirjutatakse, et "ettevõtte peamine tegevus on füüsilise hõbeda maaletoomine ning müümine. Aastal 2010 alustati maaletoomisega ja müük on arenenud ootuspäraselt". Firmal toona käivet ei olnud, 16 000 eurot kasumit teeniti intressituludelt.

Mõisa omanikuks on Pietilä läbi talle kuuluva osaühingu Olivest, mille läinud aasta aruanne edastabki, et OÜ põhitegevusalaks on Eesti põhjarannikul Viru-Nigula vallas asuva mitmes järgus ehitatud paljude hoonetega Malla mõisa rekonstrueerimine. "2018. aasta eesmärgiks on jätkata Malla mõisa rekonstrueerimist vastavalt projektile ja hoida mõis ja selle ümbrus korras." Kinnistusraamatu järgi on Olivest mõisa omanik juba 2002. aastast, kui firma (ja ka mõisa) omanikeks olid veel soomlastest abielupaar Toivo Kalervo Kauhanen-Raudaskoski ja Sirkka Ida Maria Raudaskoski.

Järgnevad fotod 2014. aasta märtsikuust:

Malla mõisa omanik Risto Pietilä (paremal, mütsiga) ja tema äripartner Heikki Saaren-Seppälä.
Malla mõis

Malla mõis

1650-ndatel ehitatud mõisahoone hävis Põhjasõjas ja praegu seisab seal 1770-ndatest pärit ehitis, mille seisukord on üsna kehv, sest viimase sajandi jooksul on see saanud ainult uue katuse. 1990-ndate lõpus ostis Malla mõisa miljoni krooni eest Soome abielupaar Toivo Kalervo Kauhanen-Raudaskoski ja Sirkka Ida Maria Raudaskoski, kes panid mõisa majanduskriisi saabudes ligi miljoni euro suuruse hinnaga müüki.