Üldiselt tuleks olla ettevaatlik pakkumiste suhtes, mis tunduvad liiga head, et tõsi olla. Tihti võivad need olla pettused ning kindlasti tuleks enne nende õigsuses veenduda, kui midagi maksta, kirjutab news.com.au. Vaata, kuidas levinud pettusi ära tunda ja neid vältida.

Pettused majutuse broneerimisel

Selleks, et veebis majutuse broneerimisega pettus korraldada on vaja ainult vaid fotosid, et ohvreid meelitada. Ilusate piltidega öömimiskoha pakkumine, mille saab kätte soodsa hinnaga, on üsna levinud skeem.

Majutuskoha detailid reklaamitakse välja ametlikel veebilehtedel, kuid kuulutustes palutakse võtta võtta ühendust eraldi meili teel, mitte broneerida majutust pakkuva lehekülje süsteemi kaudu. Seejärel saadetakse inimesele link maksmise leheküljega, mis julgustab külastajaid maksma pangaülekandega.

Pettuse vältimiseks tasuks enne arve tasumist uurida kindlasti majutusasutuse tausta. Samuti tasub kontrollida Google Mapsi Street View'ga, kas selline kinnisvara ka päriselt olemas on.

Kahtlased lennupiletite pakkumised

Võltsveebilehtede kaudu leivivad poole hinnaga pakkumised, mille ostmisel tegelikult sihtkohta jõudmise lootust ei ole.

Suurbritannia valitsuse pettuste agentuur on tuvastanud viimasel ajal skeeme, kus pakutakse soodushinnaga lennupileteid Aasiasse, Aafrikasse ja Lähis-Idasse.

Mõnedel juhtudel on edasimüüdavad lennupiletid ostetud varastatud krediitkaardiga. Aga reaalsus on see, et kui krediitkaart on kuulutatud varastatuks, lend tühistatakse ja heauskne ostja, kellele lennupilet edasi müüakse, jääb tühjade kätega.

Selleks, et mitte petta saada tuleks alati broneerida piletid seadusliku pakkuja juures.

Võltsitud dokumendid

Mitmete veebilehtede kaudu on viimastel aastatel suurenenud võltsitud viisade ja teiste reisimiseks vajaminevate dokumentide müümine.

Mõnedel juhtudel sellistel inimesed ei tee midagi ebaseaduslikku, ainult müüvad dokumente edasi suure allahindlusega.

Näiteks müüakse kolmandate veebilehtede kaudu Euroopa ravikindlustuse kaarti ja USA viisa dokumente. Leheküljed näevad tihti välja ametlikud, kuid neil ei ole valitsustega, mida nad väidavad esindavat, mingit pistmist. Näiteks on USA ESTA viisa otsingu sisestamisel pooled 20 esimesest tulemusest ebaseaduslikud.

Selleks, et mitte petta saada tuleks kindlasti kasutada ametlikke riiklikke lehekülgi.

Pettused WiFiga

Tihti otsitakse lennujaamas pärast maandumist esimese asjana tasuta WiFi signaali. Sageli kasutavad petturid seda ära ja on lennujaamades püsti pannud lennujaamades tasuta Wifi, mille kasutamisega võivad sattuda sisselogija andmed ohu alla. Nendeks andmeteks võib olla lihtsalt brauseri ajalugu või isegi krediitkaardi andmed, mida küsitakse WiFi võrku sisenemisel.

Selleks, et mitte enda andmeid ohtu seada, tuleks kasutada lennujaama ametliku internetiühendust, mille kohta saab infot lennujaama töötajate käest. Ettevaatlik tasuks olla, kui ühenduse saamiseks parooli ei küsita. Veel üks võimalus on tundliku informatsiooni küsimisel esitada valeandmed, et enda pärisandmeid mitte riski alla panna.

Võltsitud ürituste piletid

Populaarsete kontsertide ja spordiürituste piletitega on samuti tihti seotud pettusi. Piletite pettuste ohvriteks langevad ka pakettreiside koostajad, kui alles riiki või üritusele minemisel selgub, et hinna sees olevad piletid on väärtusetud.

Näiteks pakuti jalgpalli Maailmameistrivõistlustele Venemaale palju reisipakette, milles oli turniiri piletite hind sees, aga tegelikult oli võimalik kehtivad piletid osta ainult otse FIFA kaudu.

Petturite edu taga on tihti meeleheide, et piletid on kas kallid või nende arv piiratud.

Selleks, et ürituste või muude piletitega mitte petta saada, tuleks osta need ainult ametlikelt veebilehtedelt ja tuleks jälgida, et lehekülje aadressiribal oleks „https"-algus ning URLi ribal oleks tabaluku märk.

Kui osta pileteid juba edasimüüjalt, tuleks kontrollida, kas piletite edasimüümine on võimalik, sest osad piletid on nimelised ning neid hiljem muuta ei ole võimalik.