„Täna avame kuus esimest kappi, mis on Tallinnasse testimiseks üles pandud," rääkis Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand esimese kapi avamisel Sikupillis. Toidukapid asuvad Neste ja Alexela tanklate kõrval põhimagistraalide läheduses, et klient saaks töölt koju minnes mugavalt peatuda ja kauba kaasa võtta.

Kuidas teenus toimib?

Vihandi sõnul on tegemist on kolmetsoonilise kapiga, kus on sees sügavkülmutatud, jahutatud ning tavatemperatuuriga kapid ja sinna on võimalik kõiki erinevate omadustega kaupu tellida. „Tegemist ei ole termoskapiga, vaid sisuliselt külmkapiga nendes osades, kus on sügavkülm ja jahe temperatuur," selgitas Vihand.

Seni on Coop pakkunud kojutoomisteenust kahetunnise akna sees, kui inimene peab kodus olema. Vihandi ütles, et toidukapid annavad liikuvatele inimestele võimaluse ise valida 1,5-tunnise akna sees aeg, kui nad saavad kaubad automaadist kätte. Kood, millega automaadi uks on võimalik avada, saadetakse kliendi telefonile sõnumiga.

Kui näiteks liikluse või muudel põhjustel ei peaks olema võimalik pooleteisttunnise akna sees kaupadele järele minna, võetakse kliendiga Vihandi sõnul ühendust ning erandkorras aega pikendadakse.

Edu korral kappide võrgustikku laiendatakse

„Kui test õnnestub, siis tuleb neid kappe kindlasti üle Eesti rohkem," rääkis Vihand. Ta lisas, et neist võib tullanäiteks ka maapoodidele mugav alternatiiv. „Sellisel juhul saaks ka maapiirkonnas elav inimene tellida täpselt sama sortimenti, mida pealinna või suuremate hüpermarketite kliendid."

Kui kiire areng ees ootab, sõltub Vihandi sõnul klientide ostukäitumisest. Kui suure investeeringu Coop pilootprojekti rajamiseks Tallinnas tegi, ei soovinud ettevõtte juht avaldada. Vihandi lisas ka, et tegemist on Hiinas toodetud kappidega, sarnased seadmed on kasutusel ka Coopi partneritel Rootsis.

Otsuse taga on põhjalikud uuringud

Eestlased on Vihandi sõnul üsna unikaalne pakiautomaadi rahvas. "Minu teada on eestlased nr 1 Euroopas pakiautomaatide kasutajad ja meile järgnevad prantslased."

Vihandi rääkis, et rahvusvaheliste uuringute kohaselt käivad inimesed poes ainult selle pärast, et nad kardavad. "Kardavad seda, et nad ei saa õiget kaupa, neile sobival ajal ja kvaliteediga. Ainult 30% inimestest tegelikult tahab päriselt poes käia, näiteks suhtlemise eesmärgil," tõdes ta.

"Kui need hirmud inimestelt ära võtta, siis suure tõenäosusega 15-20 aasta pärast tänases mõttes tavalist poeskäimist enam ei ole. Üks variant, mis harjumuspäraseid poode asendada võiks, on sellised kapid," oli Vihandi tulevikku vaatav.

Esimesed kuus toidukappi asuvad:

  • Kadakas (Neste tankla Kadaka tee 60)
  • Sikupillis (Alexela tankla Tartu mnt 87b)
  • Uues Maailmas (Neste tankla Suur-Ameerika 49/Koidu 47)
  • Veerennis (Alexela tankla Vana-Lõuna 30)
  • Haaberstis (Neste tankla Paldiski mnt 98)
  • Pelgulinnas (Neste tankla Sõle 25a)