Tanel Veenre teatab oma sotsiaalmeedias, et umbes kahe aasta eest laenutas tema sõber Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnast kaks raamatut.

„Pehmete kaantega, tõsimeelne psühholoogiline kirjandus. Kuna elu oli sõpra kõvasti kottinud ning ta oli parasjagu omadega sõlmes lootis ta raamatute abiga leida vastuseid pitsitavatele küsimustele. Raamatut olid köitvad, ta rääkis mulle mitut puhku mõtte-lõksudest, mida me iseendale igapäevaselt seame," seisis postituses.

Raamatud ununesid tagastada

Aeg läks mööda ning sõber vahetas paari aasta jooksul kahel korral elukohta ning raamatud jäid kasti lahtipakkimatult seisma ning ununesid raamatukokku tagastada.

Umbes kuu aja eest saabus Veenre sõnul teade, et kohtutäitur on tagastamata raamatute eest sõbra kontolt arestinud 450 eurot.

„Varem ei olnud tema meilile saabunud mitte ühtegi hoiatust (kammisime koos e-kirjad läbi), talle ei olnud mitte keegi raamatukogust helistanud, kohtutäitur ei olnud pakkunud vabatahtliku täitmise aega," kirjeldas ta olukorda.

Selline summa on kahtlemata suur ka Eesti keskmist palka teenivale inimesele. Inimene otsis raamatud üles ning kirjutas raamatukokku palve, kas oleks võimalik leida mingi kompromiss, kui ta raamatud tagastaks, aga raamatukogu ei vastanud.

„Muidugi on lubamatu jätta kaks raamatut tagastamata - kuid ilma hoiatuste ja kompromissideta lihtsalt arestida kahe pehmekaanelise raamatu eest 450 eurot - on karjuv ebaõiglus," arvas Veenre.