Samaaegselt on maksuamet alustanud sundtäitmist ka Dagomari emafirma Hiiu Kaluri maksuvõlgade suhtes, see ettevõte võlgneb riigimakse juuli seisuga 4,2 miljonit krooni. Juba kevadel keeldus maksuamet ajatamast samuti Hiiu Kaluri gruppi kuuluva ASi Moonsund Shippingu maksuvõlgu, praeguseks on Moonsund maksude eest võlgu ligi 4 miljonit krooni. Hiiu Kaluri grupi suurim maksuvõlglane Dagomar on pidevalt maksuvõlgnike tabelis figureerinud juba 1999. aastast alates, tänaseks ulatub ettevõtte maksuvõlg juba kolmandikuni aastakäibest.

“Dagomari kontod jäävad aresti alla seni, kui ei ole ettevõtte poolt väga positiivseid ilminguid võlgade likvideerimise osas,” ütles maksu- ja tolliameti võlgade sissenõudmise osakonna juhataja Raul Siem.

Maksuamet arestis Dagomari kontod kõikides Eesti pankades, kuna Dagomar ei pidanud kinni kokkulepitud summadest ja tähtaegadest, kuidas võlgnevust hakatakse vähendama. Dagomari kontod on arestitud 7 miljoni krooni ulatuses, sest nii palju on ettevõtte maksuvõlg sel aastal kasvanud.

Dagomari nõukogu esimees Toomas Kõuhkna ütles, et teatud summade peale on ettevõtte kontod arestitud ja nende summade osas püüab ettevõte maksuametiga mingile kokkuleppele jõuda. “See asi häirib majandustegevust natuke küll, aga katsume hakkame saada,” ütles Kõuhkna. “Teeme kõik selleks, et ettevõtte ei lõpetaks tegevust.”

Kontode arestimisest karmim võla sissenõudmise meetod on täitemenetlus (ettevõtte põhivara müük) ning viimase sammuna pankrotimenetluse algatamine võlgniku suhtes. Seda viimast meetodit pole maksuamet ettevõtete suhtes kunagi kasutanud. Raul Siemi sõnul peab maksuamet Dagomari teise suurema võlausaldajaga kõnelusi ning sel nädalal otsustatakse ettevõtte perspektiiv jätkuvuse osas.

Hiiu Kaluri grupi suurematest ettevõtetest on maksuvõlgade tekkimisest hoidunud vaid Dagotar, kuna see ettevõte taotleb pidevalt ELi investeerimistoetusi ning nende saamise üheks eeltingimuseks on maksuvõlgade puudumine.

Lisaks maksuvõlgadele on Hiiu Kaluri ettevõtetel ka probleeme pangalaenude tagasimaksmisel. Maksehäirete registris on alates kevadest pangandusest pärineva võla tõttu Dagotar, samuti figureerib häirete registris Läätsa kalatööstus. Hansapank, kelle laenukliendid Hiiu Kaluri grupi ettevõtted on, teatab probleemsete laenude kommentaariks, et on teadlik antud ettevõtetes valitsevast olukorrast ning asjaga tegeleb vastavalt ettenähtud tegevuskavale panga kõrgendatud äririski juhtimise osakond.

Hiiu Kaluri ettevõtted on Hiiumaa suurimaks tööandjaks, ettevõtetes töötab ligi 800 inimest.

Dagotar — PRIA lemmik Kui Dagomar on mitu aastat suutnud elada praktiliselt makse maksmata, siis Hiiu Kaluri grupi konservitööstus Dagotar paistab silma sellega, et on kesistele majandusnäitajatele vaatamata mitmeid kordi SAPARDi investeeringutoetusi saanud.

Aastatel 2001–2003 määras Põllumajanduse registrite ja informatsiooniamet (PRIA) Dagotarile kokku 13,7 miljonit krooni investeeringutoetust. Tänaseks lõppenud SAPARD programmist said ettevõtted raha, kui esitasid oma jätkusuutlikkust tõestavad majandusaruanded ning detailsed äriplaanid tulevikuks. Kui rahasoovijaid on rohkem kui raha, koostatakse SAPARDi reeglite järgi taotluste esitajatest mitmesuguste ettevõtte tervist näitavate kordajate põhjal pingerea.

Dagotar, kelle jätkusuutlikkuse audiitorid 2002. aasta majandusaruande põhjal tugevalt kahtluse alla panid ja kes kolme aastaga (2000–2002) oli omanikele toonud 6 miljonit krooni kahjumit, oli nende kordajate põhjal üpris “kehva tervisega”.

PRIA asedirektori Katri Noorkõivu sõnul koostatakse pingerida juhul kui toetusteks jagatav rahasumma on väiksem, kui nõuetele vastavates taotlustes kokku toetust küsitakse. “Pingereas viimastel kohtadel olevatele projektidele siis toetust ei määrata,” ütles Noorkõiv. “Kuna SAPARDi puhul on kõigil aastatel toetusraha jagunud, siis ei mänginud koht pingereas toetuse saamisel mingit rolli.”

Viimati määras PRIA Dagotarile toetuse Lehtma kulinaariatsehhi renoveerimiseks eelmise aasta augustis. Summa 2,3 miljonit krooni laekus ettevõtte arvele tänavu kevadel.

Eelmisel aastal sai Dagotar PRIAlt SAPARD programmi raames 6,8 miljonit krooni, mille abil käivitati uus kalatöötlemisliin ja lõpetati konservitehase renoveerimistööd.

PRIA inspektorid on Noorkõivu teatel Dagotaris kohapeal käinud veendumas ostetud seadmete olemasolus ja sihipärases kasutamises kuuel korral. Eelmise aasta kevadel kontrollis rahandusministeeriumi finantskontrolli osakond peale Äripäeva artiklit Läätsa kalatööstuse ja Dagotari toetustaotluste menetlemise nõuetekohasust. Reeglite eiramist toetuste andmisel ministeerium ei tuvastanud.

Ka tänavu esitas Dagotar PRIAle investeeringutoetuse saamiseks taotluse. Seda taotlust alles menetletakse ning praegu pole teada, kas eelmise aasta majandusaruande põhjal taas audiitoritelt hävitava hinnangu saanud ettevõte ka toetust saab.